Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Techfonder glödheta bland småspararna – "En bra krydda"

Johanna Kull, sparekonom Avanza

Ny fondstatistik visar att svenskarna varit snabba att haka på börsens vinnare.

Stefan Lundell

Stefan Lundell

stefan@breakit.se

Medgrundare och reporter

I princip alla techbolag har gått urstarkt på börsen under coronakrisen. Färsk statistik från nätmäklarna Nordnet och Avanza visar att svenska småsparare också vill surfa på den starka techvågen.

Aktiefonder med fokus på teknikbolag har varit riktigt populära bland både Nordnet och Avanzas kunder i juli.

”Teknikbolagen har hållit emot bra i vårens börsturbulens och fonderna tillhör årets riktiga vinnarfonder. Det har uppmärksammats av spararna och varannan fondkrona går i juli till teknikfonder", säger Avanzas sparekonom Johanna Kull i en kommentar.

Hos Nordnet var Tin Ny Teknik och Swedbank Robur Ny Teknik två av de mest köpta fonderna i juli.

"Vi ser faktiskt ett ännu större intresse för teknikfonder med exponering mot exempelvis nordiska gamingbolag i juli, de är fortfarande stekheta. Däremot tar sig faktiskt en fond med exponering mot de amerikanska techjättarna in på säljlistan, vilket är något av ett trendbrott", säger Nordnets sparekonom Frida Bratt i ett pressmeddelande.

Hennes kollega på Avanza, Johanna Kull, tycker att småspararna gör rätt som investerar i techfonder:

"Fonderna är en bra krydda i svenskarnas annars relativt bank- och verkstadstunga portföljer. Man får dock exponering mot de stora teknikbolagen även via en traditionell globalfond. De består till dryga hälften av amerikanska aktier, vilka har en tydlig övervikt i just teknikbolag”, säger hon.

Läs mer