Accumulate stämde Bank-ID på 6 miljarder – förlorade i rätten och går i konkurs

AccumulateFinansiell ID-teknikfintech

Stefan Hultberg, vd på Accumulate, 2016. Foto: TT

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Patent och marknadsdomstolen bedömer att Bank-ID inte bygger på stulen teknik och att Accumulate ska betala rättegångskostnaderna. Nu har bolaget begärt sig själva i konkurs.

Det svenska techbolaget Accumulate stämde Finansiell ID-teknik, bolaget bakom den populära tjänsten bank-ID, i maj 2017. Bolaget menade att bank-ID byggdes på stulen teknik och i sin stämningsansökan krävde man Finansiell ID-teknik på 6 miljarder kronor.

LÄS MER: Punkt för punkt – därför krävs bank-ID på 6 miljarder kronor

Nu har patent- och marknadsdomstolen vid Stockholms tingsrätt valt att gå på Finansiell ID-tekniks linje, det skriver Di Digital. Sajten rapporterar att domstolen ogillade samtliga anklagelser från Accumulate – som även ska betala 13,7 miljoner i juridiska kostnader.

Stockholms tingsrätt menar att det fanns vissa likheter i de två tjänsterna, men man har gjort bedömningen att Finansiell ID-teknik inte har kopierat Accumulate. Det ska inte heller finnas några bevis för att företagshemligheter har stulits.

Tvingas i konkurs

Beslutet leder också till att Accumulate har begärt sig själva i konkurs. Bolagets grundare Stefan Hultberg är kritisk.

”Motparten har konstant försöka göra målet dyrt, omfattande och svårförståeligt för tingsrätten. Det resulterade i att vi behövde betala väldigt mycket pengar i juridiska kostnader. Vi undersökte olika vägar framåt, inledde en rekonstruktion, men huvudmännen beslutade att konkurs till slut var det bästa alternativet som stod till buds”, säger han till Di Digital.

Lars Lundberg, advokat på 7Wise och Accumulates konkursförvaltare, berättar för sajten att det är svårt att bedöma vilka summor tillgångarna i Accumulate kan inbringa för att betala skulderna i bolaget.

Enligt Di Digital var Blaiseholmen Investment Group, Carl Palmstierna, Mats Jansson och Stefan Hultberg de största ägarna i Accumulate före konkursen.

Läs mer