Sök

Skatteverket ger glädjebesked till digitala träningstjänster

MymowoYogobeSkatteverket

Frida Stein och Peter Munteanu. Foto: Press & Istockphotos.com

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Nu kan friskvårdsbidraget användas till digital träning, meddelar Skatteverket.

Appar och onlinetjänster som kan användas för träning ska omfattas av friskvårdsbidraget. Det beskedet har Skatteverket lämnat idag.

Nyheten glädjer de digitala aktörerna i branschen som Breakit har varit i kontakt med.

“Vad kul! Gud vilken fest. Jag känner att nu måste vi fira”, säger Frida Stein, medgrundare av den digitala träningstjänsten Mymowo.

“Det här och att vi önskar bli belagda med 6 procent moms istället för 25 procent, så som träningsindustrin i övrigt har det, det har varit två tunga puckar som jag har försökt lyfta fram när jag har träffat beslutsfattare."

Gäller olika former av träning

Konkret innebär ställningstagandet från Skatteverket att friskvårdsbidraget från och med nu omfattar fler typer av träning och tjänster. Tidigare har budskapet från myndigheten varit att endast enklare appar som exempelvis stegräknare har omfattats. Nu kommer även internet- eller app-baserade träningsprogram inom områden yoga, viktminskning och rökavvänjning att omfattas.

“Det blir enklare och tydligare för företagen och de anställda om alla internettjänster behandlas på samma sätt skattemässigt, oavsett var de används”, säger Pia Blank Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket.

Peter Munteanu, grundare och vd på Yogobe, säger att det här är en fråga som han har arbetat med länge.

“Vi har jobbat mot detta i sju år och har lagt ner oerhört mycket tid och engagemang. Detta kommer betyda skillnad för väldigt många människors hälsa då alla inte är bekväma med att vara i grupp eller har förutsättningar för att ta sig till en fysisk plats för träning, men gärna aktivt arbetar med sin hälsa i hemmet på sina egna villkor”, säger han till Breakit.

Viktigt beslut i krisen

Att beslutet kommer just nu tycker Peter Munteanu är extra viktigt.

“Tack vare det här beslutet kan arbetsgivare inte bara lättare leva upp till den nya arbetsmiljölagstiftningen utan också ge ytterligare förutsättningar och verktyg till sina medarbetare för att må mentalt och fysiskt bra. Det är i synnerhet positivt i dessa tider i spåren av Covid-19 med ökad oro och ångest”, säger han och fortsätter:

“Det är extra värdefullt att det sker just nu. Vårt huvudsakliga fokus är att möta och motverka fysisk och psykisk ohälsa."

Träningsredskap i hemmet omfattas fortfarande inte av friskvårdsbidraget, utöver de undantag som funnits sedan tidigare.

Enligt Skatteverket har appar för friskvård och motion tidigare inte varit skattefria eftersom att reglerna inte medger skattefrihet för träningsredskap i hemmet. Nu gör myndigheten bedömningen att tjänsterna istället ska ses som det träningsstöd som man kan få på ett gym. Att tjänsterna också kan användas hemma är inte något som ska begränsa dem, enligt Skatteverket.

Läs mer