Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Jag kastar sten i glashus – men nu gör Stureplansmaffian bort sig

Breakits Stefan Lundell vågar sig bort från ankdammen i city och finner en ocean av (borttappade) möjligheter.

Stefan Lundell

Stefan Lundell

stefan@breakit.se

Medgrundare och reporter

Jag vet – nu kastar jag sten i glashus. Igen. 

Men ibland blir det bara lite för uppenbart. 

Jag tänker på hur Stureplansmaffian backar upp varandra samtidigt som alla utanför Stockholms tullar förgäves jagar efter riskkapital. 

Igår detaljstuderade jag ägarlistan i Sveriges kanske just nu mest hajpade startup, Memmo. Den bestod i princip uteslutande av medelålders, vita män med välfyllda bankkonton och kontor på promenadavstånd från Stureplan.

Det enda undantaget var egentligen New York-baserade Luxor men även i detta fallet var kopplingen till Stureplan tydlig. Luxor var en av de första investerarna i en annan hajpad startup, Voi. En startup grundat av Fredrik Hjelm och Douglas Stark som händelsevis gått på Handelshögskolan tillsammans med Memmo-chefen Gustav Lundberg Toresson

Det är verkligen en liten värld och befinner du dig i den så går det blixtsnabbt att få fram kapital förutsatt att du har en bra idé och ett vasst team. 

Det hade Gustav Lundberg Toresson och därför kunde han på nolltid säkra 20 miljoner kronor i riskkapital trots att bolaget i det läget mest var en idé.

Jag spelar inte alls på samma nivå som Gustav Lundberg Toresson men hade en liknande räkmacka när vi på Breakit tog in kapital. Eftersom vi redan satt på upparbetade kontakter med några av Sveriges vassaste investerare var det rätt lätt att få in cash och dra igång.

Kontrasten mot den verklighet som Deqar Abukar lever i blev därför extra stark när jag träffade henne i Kista i måndags.

Här driver hon sedan tre år tillbaka entreprenörs-hubben Bling Startup. Med små medel har hon lyckats samla inte mindre än 100 entreprenörsledda bolag i sitt nätverk där flera har stor potential att bli riktigt stora företag. 

Men en sak saknas – kapital.

Hittills har inget av bolagen lyckats attrahera några externa investerare. Merparten är inte heller företag som ska skala upp med riskkapital men det finns ändå ett tiotal entreprenörer som absolut skulle kvala in om de bara fick chansen.

Ta till exempel Ohpoké, en restaurangkedja som startats av entreprenörsparet Sihaam Masae och Safuan Khan (med riktigt bra poke bowl, kan jag numera intyga). 

Idag finns de på 10 platser i Stockholmsområdet men för att gasa ännu mer krävs lite raketbränsle i form av riskkapital. Hade Sihaam Masae och Safuan Khan haft samma kontakter som killarna bakom Memmo så kanske kapitalet redan nu legat i Ohpokés kassa.

I alla fall hade de fått till de där livsviktiga mötena med Stureplansmaffian och kunnat pitcha sitt case. 

Stureplan ligger bara 12 kilometer söder om restaurangen i Kista men idag känns det mentala avståndet oändligt.

Fast förhoppningsvis inte så länge till. Jag och Deqar Abukar filar på några idéer hur kapitalet ska nå hela vägen ut till orten. Men det får vi återkomma till.

Glad midsommar!

PS. Med risk för att vara övertydlig – Memmo-gänget har såklart inte gjort något fel. Det är bara att gratulera till deras snabba entreprenörsresa.

Läs mer