Ash Pournouri investerar i Seeqest – appen som visar ohållbara pensionsplaceringar

Brilliant Minds Seeqest Hållbarhet
Ash Pournouri investerar i Seeqest – appen som visar ohållbara pensionsplaceringar

Johanna Ekström

Reporter

Seeqest, som visar om dina pensionspengar är investerade i saker som kärnvapen och olja, får in pengar från Daniel Eks parhäst Ash Pournouri.
Bolaget plockar också in tunga rådgivare.
Samtidigt hänger en polisanmälan över bolaget.

Breakit har tidigare berättat om startupen Seeqest som låter dig se om dina tjänstepensionspengar är investerade i saker som kanske inte går hand i hand med dina värderingar, som kärnvapen, olja och kol.

När Breakits reporter kollade sina tjänstepensionsfonder blev det lite av en överraskning.

Nu står det klart att techprofilen Ash Pournouri, Daniel Eks parhäst i Brilliant Minds, går in i bolaget. Dels genom en investering på närmare en miljon kronor och dels genom att ta plats i bolagets advisory board. 

“Vi är otroligt glada att ha med oss Brilliant minds grundare Ash Pournouri som finansiär i bolaget. Ash kommer att vara en viktig länk för att nå vår vision och mission att skapa medvetenhet, transparens och insyn i hur svenskarnas tjänstepensionspengar är placerade”, säger bolagets grundare Catharina Letho. 

Även Samira Aissi kliver in i bolaget som partner. Hon kommer från rollen som impact-investerare på statliga Swedfund.

Har blivit polisanmälda

Samtidigt pågår en strid mellan Seeqest och Min Pension om vem som äger rätten till datan. Den som vill använda Seeqest gör det nämligen genom att logga in via Min Pension, och sedan med hjälp av sitt BankID godkänna att Seeqest får hantera datan. 

Olagligt, menar Min Pension som nyligen valde att polisanmäla Seeqest. I ett pressmeddelande skriver bolaget, som ägs av Svensk försäkring och som finansieras till hälften av staten och till hälften av pensionsbolagen, att man valt att polisanmäla "för att få klarhet i rättsläget och få till stånd ett prejudikat för framtiden". 

"Det pågår en oroande utveckling i det digitala samhället där allt fler aktörer har börjat missbruka e-legitimationer genom att förmå användare att bruka sina e-legitimationer på ett otillåtet sätt", säger Johan Hellman, vice vd på Min Pension i ett uttalande.

Seeqest har sedan tidigare haft kontakt med en juristbyrå för att bedöma lagligheten, efter att Min Pension kontaktat dem. Efter polisanmälan har bolaget anlitat ytterligare en jurist som tittat på fallet. 

"Vi har anlitat två av varandra oberoende jurister specialiserade på IT och GDPR, och båda har kommit fram till att det vi gör är fullt lagligt. Så jag ifrågasätter starkt grunderna för Min Pensions polisanmälan", säger Catharina Lehto och fortsätter:

Vill skapa transparens i tjänstepensionen

“Det enda vi vill är att skapa transparens och insyn så att människor får veta hur deras pensionspengar är placerade. Vi har inga tillstånd att flytta några pengar. Vi vill öppna upp 'det blinda kapitalet' som vår tjänstepension är. Det motsvarar drygt 3.000 miljarder kronor, enorma pengar som kan jobba för en mer hållbar värld", säger Catharina Lehto.

Seeqest har förutom Ash Pournouri lockat till sig fler tunga namn till sin advisory board. Däribland Charlotte Boij, tidigare vd för Ikano Försäkring och numera styrelseproffs, Mats Andersson, tidigare vd för Fjärde AP-fonden, Hans Ek, tidigare vd för SEB fonder samt hållbarhetsexperten Maria Pellborn, tidigare ansvarig SEB Corporate Brand. 

Läs mer

Northvolt ska bygga ny jättefabrik – nu börjar racet om var den ska hamna

Maträddaren Karma dubblar trots pandemin – men förlusten är också stor: ”Fortsatt expansion”

“Jag har investerat i kärnvapen och olja – utan att ha en aning”

Läs fler artiklar
LÄS MER