Race 2 Race stänger investeringsrunda – trots att alla motionslopp ställts in

Race 2 Race riskkapital Hälsa
Race 2 Race stänger investeringsrunda – trots att alla motionslopp ställts in

Johan Jakobsson, Nicklas Tingström och Erik Sjöbeck. Foto: Press.

Johanna Ekström

Reporter

När alla motionslopp ställdes in fick Race 2 Race, som tjänar sina pengar på just lopp, tänka om. Nu fyller bolaget kassan – och siktar på världen.

De flesta motionslopp har ställts in på grund av corona. Alltså ingen bra sits för Race 2 Race, som har byggt en plattform för motionslopp.

“Första veckorna när det här bröt ut i mars undrade vi hur vi skulle klara det”, säger Johan Jakobsson som har grundat bolaget tillsammans med Erik Sjöbeck och Nicklas Tingström.

Idén hade Johan Jakobsson fått för fem år sedan när han sprang Lidingö-loppet. Efter loppet började han direkt att leta efter nästa utmaning.

“Jag googlade runt men hittade inget som kändes inspirerande”, säger han.

För tre år sedan bildades bolaget och idag har Race 2 Race, med sin plattform race.se, 700 olika lopparrangörer som kunder, i 27 länder. Det handlar inte bara om löpning, utan om alla möjliga former av lopp.

Ställde om till virtuella lopp

Arrangörerna länkar till race.se där kunderna signar upp sig och betalar in, sedan tar Race 2 Race en andel av anmälningsavgifterna. Andra affärsben är under utveckling, till exempel reklamsamarbeten och e-handel.

När coronakrisen kom ställde bolaget om plattformen och öppnade upp den för virtuella lopp. Nyligen var man teknisk partner till Coronamilen, som med 9500 anmälda har varit det hittills största motionsloppet i Sverige i år. 

“Att det är virtuellt innebär att man anmäler sig och betalar, sedan har man en viss tidsperiod på sig att genomföra loppet. Man springer en mil, varsomhelst, man kan göra det själv eller med en kompis, med nån typ av enhet som mäter. Sedan rapporterar man in resultatet. Coronamilen är vårt största lopp alla kategorier”, säger Johan Jakobsson. 

Nu har Race 2 Race precis stängt en finansieringsrunda på 5 miljoner kronor. Investerar gör bland annat trefaldiga Vasaloppsvinnaren Daniel Tynell, Petter Eriksson som är vice ingenjörschef på Recorded Future och det nystartade saminvesteringsbolaget Cross Nordic Capital.

Målet är att bli det självklara valet för motionsloppsdeltagare i hela världen. 

“Visionen är att tänker man motionslopp, då går man in på race.se”, säger Johan Jakobsson. 

För 2019 räknar bolaget med att omsätta 5 miljoner kronor.

Läs fler artiklar
LÄS MER