Catena till börsen - ägarna säljer aktier för en halv miljard kronor

Catena till börsen - ägarna säljer aktier för en halv miljard kronor

Robert Andersson, vd för Catena. Foto: Press och Tomas Oneborg/SvD/TT.

Stefan Lundell

Medgrundare och innehållschef

Svenska techbolaget får in en rad tunga investerare i samband med noteringen.

Catena medias affärsidé är att tjänar pengar på att slussa potentiella spelare till olika nätkasinon. Det är en extremt lönsam affärsmodell. Förra året blev omsättningen 140 miljoner kronor och rörelsersultatet 90 miljoner kronor - en rörelsemarginal på imponerande 64 procent.

Breakit avslöjade tidigare i år Catena Medias planer på en börsnotering och nu bekräftar bolaget själva nyheten.

Informationen publicerades strax efter 10.30 på måndagsförmiddagen på Catena Medias egen hemsida. Där framgår att bolaget gör en nyemision på runt en kvarts miljard i samband med noteringen som sker på Stockholmsbörsens First North-lista. Marknadvärdet på bolaget blir, beroende på var den slutgiltiga emissionskusren hamnar, mellan 1 430 miljoner kronor och 1740 miljoner kronor.

”Vi är väldigt stolta över vad vi har åstadkommit så här långt, men vi blickar alltid framåt och har en positiv syn på framtiden. Vi har en lönsam och stark tillväxt, men ännu viktigare har vi ett fantastiskt team, ett team som är redo att bibehålla vårt fokus på organisk tillväxt, förvärv, etablering på nya marknader samt fortsatt produktutveckling", säger Catena Medias vd Robert Andersson i en kommentar.

I samband med noteringen så säljer också de gamla ägarna en stor del av sina aktier. Som mest kan det handla om aktier för motsvarande nästan 700 miljoner kronor (beräknat på att introduktionskursen hamnar i mitten av det angivna prisspannet och att den så kallade övertilldelningsoptionen utnyttjas fullt ut)

Bland storägarna återfinns grundarna Erik Bergman och Erik Thidell samt riskkapitalbolaget Optimizer (dit Googles tidigare Sverige-chef Anders Berglund rekryterades i förra veckan) och Staymedia AB.,

”Jag och mina partners på Optimizer har arbetat sida vid sida med Catena Medias ledning och upplevt på nära håll hur bolaget har stärkt sitt erbjudande och marknadsposition, år efter år. Potentialen är oerhörd och vi är övertygade om att en noterad miljö är ideal för den framtida utvecklingen av Catena Media. Vi ser fram emot att välkomna nya aktieägare att vara en del av denna resa", kommenterar Henrik Persson, styrelseordförande Optimizer.

I och med noteringen får Catena Media in en rad namnkunniga ägare:

# Investmentbolaget Öresund med finansmannen Mats Qviberg i spetsen tecknar sig för aktier motsvarande 100 miljoner kronor.

# Swedbank fonder köper aktier för 100 miljoner kronor.

# Fastighetsmagnaten Erik Selin teckar aktier för 50 miljoner kronor.

# AMF Fonder köper aktier för 30 miljoner kronor.

Övriga som förbundit sig att teckna aktier i noteringen är hedgfonden Ram One, investeraren Niklar Eriksson och investmentbolaget Knutsson Holdings (bland annat storägare i speljättarna Betsson och Netent). An det totala erbjudandet som nu gått ut till aktiemarknaden har dessa garanter tillsammans lovat att köpa aktier till ett värde av cirka 450 miljoner kronor.

Läs fler artiklar
LÄS MER