Tiptapp får rätt mot Stockholms stad – får frakta sopor

Tiptappgigekonomi

Tim Bjelkstam, medgrundare och vd för Tiptapp. Foto: Press.

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Efter två års kamp – nu har återvinnings-appen Tiptapp fått rätt mot Stockholms stad.

Det meddelar Tiptapp själva i ett pressmeddelande. 

Det var i september 2018 som Stockholm stad valde att förbjuda den del av Tiptapps verksamhet som rörde transport av hushållsavfall inom kommunen.

Staden ansåg att det bara var personen som äger skräpet, eller kommunens upphandlade entreprenörer, som fick frakta skräp till återvinningscentralen. Att anlita en annan person genom Tiptapp för att forsla bort skräpet skulle bryta mot renhållningslagstiftningen, en tolkning som även Länsstyrelsen gjorde när de omprövade beslutet från Stockholms stad i slutet av förra året.

Men Tiptapp valde att överklaga beslutet till Mark- och miljödomstolen som nu alltså upphäver förbudet.

“Det är bra att domstolen klargör att renhållningslagstiftningen inte hindrar enskilda från att hjälpa varandra med återvinningen. Under processen har vi fått stöd av flera andra kommuner som också har tyckt att tjänsten borde vara tillåten och vi är glada över att nu ha fått domstolens besked i frågan. Tiptapps hundratusentals användare kan nu med gott samvete fortsätta att använda smarta tjänster för återvinning,  återbruk och minskat bilberoende”, säger Tim Bjelkstam, Tiptapps vd och medgrundare, i pressmeddelandet.

Av domen framgår att Tiptapps tjänst inte kan anses vara olaglig och att om det funnits fall där enskilda användare exempelvis har nyttjat tjänsten på ett sätt som kan betraktas som yrkesmässigt, så har ett förbud mot hela tjänsten varit för omfattande.

"Det här är en bra dom som inskärper vikten av den grundlagsskyddade näringsfriheten. För att en myndighet ska kunna förbjuda ett företag från att bedriva näringsverksamhet måste det krävas tydligt stöd i lagen, och något sådant har det inte funnits idet här fallet. Att Mark- och miljödomstolen upphäver förbudsbeslutet är därför logiskt och riktigt", säger Fredrik Bergman, som är chef för Centrum för rättvisa och ombud för Tiptapp.

Domen kan överklagas till Mark- och miljööverdomstolen senast den 16 juni 2020.

Under 2018 omsatte Tiptapp 1,6 miljoner med ett minusresultat på 21,2 miljoner.

Bland bolagets investerare finns bland annat Sophia Bendz, partner i Atomico, Avito-grundarna Jonas Nordlander och Filip Engelbert, liksom riskkapitalbolaget GP Bullhound.

Läs mer