Sök

Doctrin tar in 83 miljoner kronor – backas av Swedbank

DoctrinHälsa

Magnus Liungman, Anna-Karin Edstedt Bonamy, Carlos Lorente och Markus Lundin.

Towe Boström

Towe Boström

Reporter

Doctrin tar in en ny storägare.
”I och med Covid-19 har vi sett en ökad efterfrågan", säger medgrundaren Carlos Lorente.

Doctrin är ett bolag som vill förändra sjukvården med hjälp av artificiell intelligens. De har byggt en digital plattform för att göra kommunikation och processer enklare inom vården. Det innefattar exempelvis digitala frågeformulär och planering som ska korta kötiderna.

Doctrin backas av tunga spelare som vårdjätten Capio och Klarna-grundaren Niklas Adalberths stiftelse Norrsken Foundation (vilka fler som äger aktier i bolaget kan du läsa om här).

Nu fyller bolaget kassan igen. Det rör sig om en nyemission på totalt 83 miljoner kronor som leds av Swedbank Robur och den tidigare ägaren Healthcap. 

Carlos Lorente, Doctrins finanschef och medgrundare, säger att Swedbank visat ett stort intresse och att dialog förts under en längre tid.  

"Nu när det var dags att ta in kapital kändes de som en självklar långsiktig investerare som delar vår syn på hur den digifysiska transformationen adresserar hälso- och sjukvårdens utmaningar”, säger Carlos Lorente.

Det är ännu oklart exakt hur investeringen ser ut, men tidigare ägaren Capio medverkar också. 

Skalar upp för fortsatt expansion 

Kapitalet ska bland annat användas för produktutveckling med målsättningen att koppla samman och underlätta samarbetet inom primär- och specialistvård. Doctrin, som i dag har runt 50 anställda, ska även skala upp personalstyrkan på sälj- och marknadsföringsidan och satsar på internationell expansion. 

Doctrins uttalade målsättning är att blir en ”impact unicorn”, i linje med ägaren Norrskens vision, och hjälpa en miljard patienter till bättre sjukvård.

I början av förra året fick dock bolaget dra i handbromsen för sin internationella expansion. Anställda fick lämna bolaget, och Doctrin konstaterade då att de hade varit "lite för optimistiska". Bolaget finns för stunden etablerade i fyra länder.  

Corona-utbrottet har ökat efterfrågan

Doctrin uppger att de sett ett ökat behov från den fysiska vården när det kommer till avlastning och omställning mot digitala lösningar. Under corona har patientvolymerna som hanteras genom Doctrins plattform ökat med 60 procent och bolaget gör sig redo att expandera. 

”I och med Covid-19 har vi sett en ökad efterfrågan i både Sverige och nationellt. Vi tittar på att etablera oss i Storbritannien och för dialoger med kunder i andra länder”, säger Carlos Lorente. 

Enligt Doctrin hanterar deras plattform runt 1 miljon patientärenden om året. De största kunderna utgörs av ägaren Capio och Praktikertjänst. 

“Vi har ett starkt track record där vi har bevisat förbättrad kvalitet och produktivitet hos våra kunder med över 30 procent. Covid-19 har dessutom accentuerat behovet av intelligent digitalisering som både löser frågan om distansvård och stärker kapaciteten i vården”, säger Carlos Lorente. 

Ingen notering i sikte

I samband med investeringen har Doctrin även bytt bolagsform till publikt bolag. Något som bland annat kan vara en intention på att ett bolag planerar en notering. Men så är det dock inte i detta fall, enligt Carlos Lorente. 

”Vissa av våra investerare har som krav att det ska vara ett publikt aktiebolag, det har inget med notering att göra. Sedan kan det ske i framtiden, men det är inget vi fokuserar på just nu”.

Henrik Carlman och Kristofer Barrett, Fondförvaltare på Swedbank Robur, kommenterar investeringen i ett pressmeddelande där de uppger att de värdesätter att Doctrin tar ett helhetsgrepp kring vårdens utmaningar. 

"Vi är måna om att våra investeringar bidrar till den goda samhällsutvecklingen vilket vi ser att vi kommer kunna göra genom Doctrin och den digifysiska transformationen av hälso- och sjukvården". 

I och med den senaste investeringen har Doctrin tagit in totalt 237 miljoner kronor.

Doctrin grundades 2016 av  Magnus Liungman och Ashkan Labaf. Under 2019 omsatte bolaget 25 miljoner kronor och backade närmare 38 miljoner kronor. 

Läs mer