H&M ger Kenzas Ivyrevel en chans till – undviker konkurs

IvyrevelRekonstruktion

Idag var Kenzas modestartup Ivyrevel i rätten.

Stefan Lundell

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Dramat i Ivyrevel går vidare – på måndagseftermiddagen lyckades bolaget ännu en gång undvika ekonomisk kollaps.

Strax före tre på måndagseftermiddagen kom beskedet från Stockholms tingsrätt som kan få Instagram-stjärnan Kenza Zouiten Subosics att andas ut. Hennes modestartup Ivyrevel kan leva vidare – i alla fall tillfälligt.

Efter en dryg halvtimmes förhandlingar beslutade nämligen tingsrätten att den rekonstruktion som inletts i Ivyrevel får fortsätta i ytterligare tre månader. Alternativet hade varit konkurs.

Eftersom den största fordringsägaren, H&M, under förhandlingarna gav tummen upp så kan rekonstruktionen fortsätta.

Breakit var på plats vid Stockholms tingsrätt och rapporterade från förhandlingarna – följ dramat här.

H&M ger dubbla budskap

Men klädjättens jurister, som representerade bolaget i Stockholms tingsrätt, verkade inte helt övertygade om att Ivyrevel faktiskt kommer att kunna leva vidare. På en direkt fråga från ordföranden svarade H&M:s jurist Maria Cellinder:

”Vi väntar på mer information för att skapa oss en bättre bild, men i avvaktan på detta så har vi inga invändningar för närvarande mot att rekonstruktionen fortsätter”.

H&M:s äventyr i Ivyrevel har varit ett ekonomiskt fiasko. Man har nu lämnat sitt ägande i mode-startupen men tvingades i samband med det realisera en förlust på 30 miljoner kronor. I Ivyrevels balansräkning framgår det att H&M är bolagets överlägset största fordringsägare. Ivyrevels skuld till H&M uppgår till 6.463.272 kronor och det kan jämföras med de övriga leverantörsskulderna på 9.667.243 kronor.

Vill inte ge sin version

Ivyrevel representerades i rätten av vd Gustav Springfeldt och Aleksandar Subosic, styrelseledamot och gift med medgrundaren Kenza Zouiten Subosics. Ingen av dem ville ge några utförligare kommentarer till Breakit:

”Låt oss ta det i ett annat sammanhang. Nu vill vi fokusera på förhandlingarna”, sade Aleksandar Subosic.

Innan förhandlingarna startade i tingsrätten samtalade de två dock med H&M:s representanter (se bilden nedan) och uppenbarligen verkar parterna vara överens om en fortsättning så här långt.

Det saknas dock inte utmaningar för Ivyrevel och en konkurs kan fortfarande inte uteslutas. Förutom att komma överens med HM och de andra fordringsägarna om en nedskrivning av skulderna i ett så kallat ackord så behöver man få in nya finansiärer.

Rekonstruktören Lars Lundberg flaggade under förhandlingarna för att samtal med investerare hade påbörjats men att de var i ett tidigt skede.

Läs också: Miljoner upp i rök – här är alla förlorarna i Ivyrevels kollaps

Läs mer