Sök

Pär-Jörgen Pärson om jämställdhetsarbetet: "Påverkar avkastningen ganska tydligt"

NorthzoneAllbrightriskkapital

Pär-Jörgen Pärson. Foto: Sara Lindmark

Towe Boström

Towe Boström

Reporter

En ny rapport visar en deppig bild över techbolagens arbete med jämställdhet och mångfald.
”Jag tror att det är de gamla strukturerna som på något sätt även anammats av nya företag", säger Nortzones Pär-Jörgen Pärson.

Det går långsamt med jämställdhets- och mångfaldsarbetet inom svenska techbolag. Det visar Stiftelsen Allbrights nya rapport "Tech lever på grabbmyten" där de tittat närmare på läget inom 14 techbolag som Spotify, Voi och Klarna. 

Resultatet visar bland annat att 1 av 37 medgrundare är en kvinna samt att 1 av 14 vd-poster innehas av en kvinna. 

“Pinsamt och illavarslande” säger  Allbrights vd Amanda Lundeteg om resultatet.

I en intervju med Sveriges Radio P1 understryker hon att investerare har ett ansvar att pressa sina bolag i de här frågorna. 

”Men det ser vi att de inte gör i dag, de flesta av dem gör inte det”, säger Amanda Lundeteg. 

I intervjun medverkar även Pär-Jörgen Pärson, partner på Northzone, som kommenterar resultatet. Han säger att han tror att de problem som målas upp i rapporten fortfarande är är vanligt förekommande. 

”Jag tror att det är de gamla strukturerna som på något sätt även anammats av nya företag. Jag tror att det är på senare år som man först har börjat jobba mer ambitiöst med den här frågan", säger Pär-Jörgen Pärson. 

Pär-Jörgen Pärson – som är en av Sveriges tyngsta investerare – hänvisar till en rapport från McKinsey, med fyra år på nacken, som visade att bolag med högre grad jämställdhet och mångfald levererade betydligt bättre avkastning. 

”Det är några investerare, inklusive oss själva och andra, som har förstått att det faktiskt påverkar avkastningen ganska tydligt”, säger Pär-Jörgen Pärson. 

Han understryker att det finns strategier för att stoppa en pågående negativ utveckling i bolag. 

”Som att säkerställa att de har rekryteringsprocesser som inte fortsätter att snedvrida. Det finns en enkel metod som nästan alla använder nu, man säkerställer att finalisterna i en rekryteringsprocess ska vara lika många kvinnor som män". 

Sett till ledningsgrupper är Nakd och Storytel bäst när det kommer till jämställdhet, med 40 procent kvinnor i ledande positioner. Sämst är Klarna och Toobii med 17 procent kvinnor på ledande positioner.

Northzone har investerat i både Nakd och Klarna.

Läs mer