Sök

Nytt besked från Tillväxtverket om semester och korttidspermittering – slår mot pressade entreprenörer

Korttidspermittering

Gunilla Nordlöf, generaldirektör Tillväxtverket

Stefan Lundell

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Företagarna: "Det är mycket olyckligt och tråkigt att Tillväxtverket ändrar sin tolkning så här sent."

En riktig kalldusch levererad på torr myndighetssvenska – så beskriver organisationen Företagarna meddelandet från Tillväxtverket som oväntat kom i fredags.

På sin hemsida skriver Tillväxtverket:

”Tillväxtverket har tidigare har gjort bedömningen att betald och intjänad semester likställs med närvaro. Vi har nu efter en analys gjort en reviderad tolkning och kommit fram till att all semester ska räknas som frånvaro och därmed inte ingå i beräkningen av det preliminära stödet.”

En tvärvändning

Det är en tvärvändning jämfört med det besked som Tillväxtverket gett tidigare. Då kunde man som arbetsgivare räkna med att få korttidsstöd för sina anställda även när de var semesterlediga. Men den nya tolkningen som Tillväxtverket nu gör betyder att företagen får stå för hela semesterlönen – även om den anställde är korttidspermitterad.

“Det är mycket olyckligt och tråkigt att Tillväxtverket ändrar sin tolkning så här sent och utan föregående information eller diskussion till oss som arbetar intensivt med att ge råd till företagen så att de kan göra rätt. Ändringen får konsekvenser både för företagen och de anställda”, säger Lise-Lotte Argulander, arbetsrättsexpert på Företagarna.

Risk för ebb i kassan

På de flesta företag är semestrarna redan bestämda men för att inte få ebb i kassan kan nu många företag tvingas riva upp de anställdas semesterledigheter.

“Vissa företag kommer nu att behöva ändra på förläggningen av semester för att klara ekonomin. Även om man har en lojal och förstående personal så är det lätt att förstå att det skapar dålig stämning. Företag som måste återkalla utlagd semester kan också bli skadeståndsskyldig för utlägg som anställda gjort för till exempel stughyra, om de inte kan vara lediga”, säger Karin Berggren.

I Breakis öppna Slack-grupp skriver Nikolas Harvey, operativ chef på e-handlaren Tailor Store: 

"Det var ju inte bra. För oss innebär det ökad lönekostnad under framförallt juli, en månad som är vår sämsta. Annars får vi försöka få anställda att inte ta semester tills korttidsarbetet är över. Men då sitter vi med massa semester som ska tas ut under period där vi behöver försöka sälja mer".

Läs mer: Korttidspermittering – så funkar det och då kan du använda det

Läs mer