Sök

Annonssamarbete med Capcito

Fick insikt på semester — nu hjälper hans teknik frustrerade företagare

Michael Hansen, grundare och vd i finansieringsbolaget Capcito.

Christopher Lembke

Kommersiell redaktör

Enkel finansiering och pengarna på kontot när de verkligen behövs.
Så ville Michael Hansen göra livet lättare för Sveriges företagare när han startade Capcito.
”Om jag hade känt till de här möjligheterna när jag själv kämpade med mina bolag hade jag nyttjat dem direkt”, säger han.

Idag är Michael Hansen en framgångsrik investerare och företagsledare. Förutom rollen som grundare och vd i finansieringsbolaget Capcito så är han även en aktiv ängelinvesterare, som gärna kavlar upp ärmarna och hjälper nya bolag att komma igång med verksamheten. 

Den drivkraften kommer från att han själv har stått på den andra sidan, i bolag med bra affärsidéer men sinande kassaflöden och dålig likviditet.

”Min karriär startade i ett bolag som hade gott om pengar, men sedan blev jag vd för Universum 2003. Där gjorde vi en förlust på tiotals miljoner och fick hela tiden kämpa med vårt kassaflöde och förhandla om villkoren med våra leverantörer. Det var sjukt jobbigt”, minns han nu.

Jag tittade på bolagen som redan nu fanns i branschen och insåg förbättringspotentialen

”Omsätter flera biljoner, men ansågs osexig” 

Något år senare fick Michael en insikt under en semester. Han började läsa på om tjänsten fakturafinansiering – vilket innebär att företag kan sälja eller belåna sina fakturor och få betalt direkt – och insåg potentialen.

”Branschen omsätter flera biljoner dollar per år och behovet är jättestort, men den har historiskt sett ansetts ganska osexig. Jag tittade på bolagen som redan nu fanns i branschen och insåg förbättringspotentialen. De hade väldigt omoderna hemsidor och jobbade manuellt med ansökningarna, vilket gjorde tjänsterna relativt dyra.”

Läs mer: 6 skäl att testa Capcitos prisvärda fakturafinansiering

Enligt den årliga Småföretagarbarometern säger över 50 procent av småföretagarna i landet att tillgången till finansiering är ett av de största hindren som står i vägen för tillväxten. Den frustrationen, som Michael själv har känt av, ville han och Capcito eliminera helt – genom en flexibel och teknikdriven lösning som anpassar sig efter företagets behov, inte tvärtom.

”Vi ville hjälpa så många företagare som möjligt att förverkliga sina drömmar och kanalisera ut kapital till de som behöver det, precis när de behöver det.”

Flexibelt och datadrivet: Företagsfinansiering 2.0

Capcito kan utmana jättarna med ett mer flexibelt – och framför allt snabbare – erbjudande för att de tidigt lade stora resurser, och otaliga utvecklingstimmar, på att ta fram ett helautomatiserat system. Företagen som ansöker om lån och att sälja eller belåna fakturor hos Capcito analyseras i realtid istället för att de bedöms utifrån gamla ”meriter”.

”Om du sitter på ett finansbolag eller en bank så tittar du på kreditrapporter som bygger på företagens senaste bokslut. Men det är ofta information som är över ett år gammal. Under den tiden kan det ha hänt mycket i ett bolag”, säger Michael.

Vi hittar all information vi behöver genom att titta på aktuell data. Därför kan vi ge ett snabbt besked på hur mycket ett företag kan låna, och till vilket pris

Tjänsten gör det möjligt för Michael och hans kollegor att snabbt och smidigt kunna erbjuda:

  • Företagslån upp till 2 miljoner

  • Fakturaförsäljning

  • Fakturabelåning med dynamisk limit

  • En ansökan som kan göras på nolltid med hjälp av BankID

Genom en kombination av smart teknik och att ställa några enkla frågor till företagaren tar Capcito snabbt fram rätt lösning, oavsett om man behöver pengar idag eller löpande likviditet över en längre period.

Ha flexibel finansiering redo med Capcito – sälj första fakturan gratis

”Vi hittar all information vi behöver genom att titta på aktuell data. Därför kan vi ge ett snabbt besked på hur mycket ett företag kan låna, och till vilket pris.”

Sällan har behovet av snabb och prisvärd företagsfinansiering varit större än idag, då coronapandemin har fått många företag att gå på knäna. 

”I dessa tider – där ett företag kan hinna gå under innan de fått ett lånebesked – är det livsviktigt för företagare att de kan få ett kapitaltillskott som ger dem andrum”, säger Michael.

Svar inom 24 timmar – se vad Capcito kan göra för ditt företag här

Läs mer