Sök

Trött på att lämna in cykeln? Här är appen som låter servicen komma till dig

Mioo

Tomas Grönqvist. Foto: press

Towe Boström

Towe Boström

Reporter

Backas av tunga profiler.

Tomas Grönqvist har byggt upp bolaget Mioo kring sitt stora intresse – cyklingen. 

Han har själv en bakgrund som proffscyklist och är involverad i flera initiativ för att locka fler till sporten. För visst är cykling är både hälsosamt och miljövänligt, – men det krävs en hel del underhåll för att hålla cykeln i bra form. Det här vill Mioos app hjälpa till med genom att koppla ihop dig med personer som cyklar till dig för att hjälpa till med service och reparationer. 

“Vi eliminerar de trösklar som finns för cyklister. Vår prenumerationstjänst har fått ett uppsving på 430 procent den senaste månaden, både drivet av varmare väder och corona, och vi ser att cyklister gärna betalar en slant för att kunna cykla utan krångel”, säger grundaren Tomas Grönqvist. 

Backas av tunga investerare 

Flera tunga techprofiler har fått upp ögonen för Mioo och valt att investera kapital. Det rör sig bland annat om Fishbrains grundare Johan Attby samt Soundtraps grundare Per Emanuelsson.

Johan Attby, som  byggt en global fiske-app, säger att han investerade i Mioo för att han själv såg behovet.

”Vi har fyra cyklar i familjen som alla är i behov av service men vi har inte tid att lämna in dem. Med tanke på hur många som cykelpendlar och hur snabbt detta växer i alla större städer är detta en jättemarknad och med Tomas domänkunskap och driv tror jag Mioo kan bli riktigt stort”, säger Johan Attby. 

Investerar gör även Mat.ses medgrundare Kimmo Björnsson, Fredrik Åhlberg från King och Jon Wimmercranz som var med och grundare Bambora.

“Jag har ett dreamteam bakom mig som köpt in på mina mål, att se till att fler börjar att cykla”, säger Tomas Grönqvist. 

Appen lanserades för ungefär ett år sedan och lockar nu närmare 2.000 användare, varav hälften betalande. Affärsmodellen baserar sig på en prenumerationsmodell, enskild eller för flera cyklar, som täcker service och även innefattar ett försäkringsskydd. Det går även att använda tjänsten vid enskilda tillfällen.

Redo för att skala globalt 

Bolaget har rekryterat vad de kallar ”bike buddies” som anmäler sig i appen och sedan svarar på förfrågningar och utför den service som ingår i prenumerationen. Enligt grundaren handlar det exempelvis om personer som vill tjäna pengar på sin hobby. Medan vissa utför tjänster genom appen någon timme i veckan väljer andra att göra det på heltid.

”Vi ersätter bike buddien för det jobbet de utför kopplat till servicen. Sedan är själva mötet med kunden en möjlighet för dem att marknadsföra Mioo och sig själva och sälja ytterligare cykeltjänster, som att byta en helt ny kedja exempelvis”.

Mioo har tagit in ”ett par” miljoner i två mindre rundor och även fått stöd från Vinnova. Pengarna ska gå till att fortsätta skala upp. 

”Vi får nya kunder varje dag och slår våra mål med råge. Nu ska vi växla upp och skala appen i Stockholm och nästa steg är att gå globalt. Vi har byggt en plattform för att kunna starta upp var som helst i världen”, säger Tomas Grönqvist.

Läs mer