Lectogo har skapat en hyrtjänst för powerbanks – har inlett samarbeten med över 200 restauranger

LectogoMobiltelefoner

Mattias Bohman, vd på Lectogo. Foto: Press/Unsplash

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Hämtade inspiration från Kina.

Behovet av att ladda mobiltelefonen när man är ute på språng har nog de flesta råkat ut för någon gång. Kanske löser man det genom att stanna till vid ett kafé eller restaurang för att försöka ladda mobilen i några minuter.

En annan lösning som har börjat växa fram i Sverige är möjligheten att hyra powerbanks som man kan ladda mobilerna med. Något som dels gör att restaurangerna slipper hantera mobiltelefoner i baren, dels kan användaren ladda telefonen utan att stanna upp. 

Ett av bolagen som satsat på den här tjänsten är Lectogo som lanserade i december 2019, men som redan nu har inlett samarbeten med drygt 200 restauranger i Sverige och Norge. Nu berättar Mattias Bohman att bolaget har tagit in 4,4 miljoner kronor från olika ängelinvesterare och entreprenörer, med syfte att fortsätta sin expansion i Skandinavien.

“Vi hade planerat att vi skulle ställa ut över 1000 stationer under 2020, men nu får vi se hur det blir i och med coronapandemin. Men vi sitter i en ganska bra position just nu trots corona”, säger Mattias Bohman.

Pizzakungen satsar

Bland investerarna finns bland annat Dan Castillo, medgrundare av Onlinepizza och Martin Axelsson, tidigare storägare i TelliQ. Även en av medgrundare till HiQ har investerat, liksom ett antal andra privatpersoner som har gått in i bolaget. 

Mattias Bohman berättar att han fick inspiration till tjänsten från Kina när han besökte Beijing 2017. Bolaget startade han 2018, men det krävdes en period av produkttester och experiment innan de slutligen kom ut på marknaden.

“Det är en väldigt populär tjänst i Kina. Sen har ju de en lite annat befolkningstäthet än vad vi har. Men vi har tagit grundidén därifrån och sen har vi gjort lite förändringar som jag tycker gör tjänsten bättre”, säger han och fortsätter.

“Det vi gör i appen är att vi bygger som ett litet krypin i varje restaurang. Du kan exempelvis se öppettider och en bild över hur det ser ut där. Lite som det fungerar på Google Maps.”

Idag finns Lectogos powerbanks på restauranger som Riche, Sturehof och Tako i Stockholm, men också i restauranger i städer som Göteborg, Helsingborg, Oslo, Malmö och Lund. 

Själva tjänsten fungerar som så att användaren får hyra en powerbank genom att låsa upp den i deras app, sedan betalar man 5 kronor per påbörjad timme i hyra och kan lämna tillbaka den i valfri restaurang som har en station. Den som behåller powerbanken i över 24 timmar får betala 200 kronor och kan sedan behålla den.

Lectogo grundades 2018 av Mattias Bohman och Douglas Björkdal, de har sedan dess slagit sig samman med en konkurrent i Göteborg och är idag ett team om 5 personer. 

Andra aktörer i Sverige som erbjuder liknande tjänster är Brick och Wim Eco.

Läs mer