Sök

Beviset: Amazon startar i Sverige – ny filial och nyrekryteringar

Amazone-handelAmazon

Foto. AP Photo/John Locher/TT

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Det dyker upp allt fler tecken på att Jeff Bezos e-handelsjätte gör sig redo för en Sverige-lansering.

E-handelsjätten Amazons intåg i Sverige har varit en het fråga under en lång period. Det har tidigare kommit rapporter om att de planerat egna lager i landet, insatta personer inom e-handeln har vittnat om att det förts diskussioner med handlare – och logistikföretag har kontaktats av bolaget.

Men trots flitiga rykten sedan åtminstone 2017 (då de bland annat köpte domänen Amazon.se), har den stora lanseringen än så länge uteblivit. 

Nu kan Breakit avslöja att Amazon har startat en filial i Sverige som registrerades hos Bolagsverket i februari i år.

LÄS MER: 7 bästa tipsen – så börjar du sälja på Amazon 

Verksamhetsbeskrivningen? 

“Upphandling och distribution av produkter och tjänster via webbsidan amazon.se eller från annan webbsida inom Amazonkoncernen samt att bedriva kommersiell, eller finansiell verksamhet samt förvaltning och administration av sådan verksamhet.”

Söker svensktalande personal

Att Amazon ser ut att ha startat en svensk verksamhet med syftet att driva försäljning genom sajten Amazon.se kan ses som ytterligare ett starkt tecken på att det amerikanska bolaget på allvar är på väg att lansera i Sverige.

Redan i januari började bolaget att söka efter svenskspråkiga personer med placering på bolagets kontor i Luxemburg, bland annat en bolagsjurist. 

Dessutom söker Amazon idag efter flera personer med anställning i Stockholm, vilket Ehandel.se först rapporterade om, som ska jobba med bolagets marknadsplats. Det rör sig bland annat om marknadschef, en key account manager och en new accounts manager.

“Kandidaten kommer att rekrytera och lansera online-försäljare på Amazons marknadsplats och hjälpa dem att expandera och växa sin affär genom partnerskap med Amazon”, går det bland annat att läsa i en av jobbannonserna.

Enligt Ehandel.ses källor har också flera nordiska handlare kontaktats av Amazon med förfrågningar om att dra igång "ett nytt projekt".

Försäljning kan ske genom Tyskland

Amazon.se pekar redan idag om besökarna som surfar in dit till den tyska sajten Amazon.de. Det har också länge spekulerats i att Amazons försäljning kommer att ske från den tyska avdelningen genom den svenska sajten. Bolaget har tidigare lanserat sin e-handel i Nederländerna på samma sätt.

Markus Varsikko, vd på Dash Retail som hjälper företag att börja sälja på Amazon, har tidigare sagt att Amazons intåg i Sverige ligger nära i tiden. När Breakit når honom på onsdagen har han inte hört något konkret, men enligt honom tyder allt på att en lansering ligger nära i tiden.

“Jag förväntade mig att de skulle lansera under första kvartalet i år, men sen kom corona och allting blev galet. Det gör att allting är lite suddigt för tillfället, men jag förväntar mig fortfarande att lanseringen sker snart, det här är bara ytterligare ett tydligt tecken på att lanseringen är nära", säger han.

Vd för den svenska filialen är enligt Bolagsverket Gülfem Toygar, som enligt Linkedin arbetar med expansion för Amazon och har sin bas i Luxemburg.

LÄS MER: 7 bästa tipsen – så börjar du sälja på Amazon

Läs mer