Sök

Annonssamarbete med Rekomo

Begagnade kontorsmöbler gav klimatbesparing på 21 157 kilo CO2

Christopher Lembke

Kommersiell redaktör

Motsvarar 2,3 varv runt jorden med en personbil – eller uppvärmningen av åtta svenska genomsnittsvillor.

Våra kontorsmöbler har stor klimatpåverkan, och att välja begagnat är både billigare och bättre. En kontorsflytt kan därför vara ett utmärkt tillfälle att ta ett större grepp kring organisationens klimatpåverkan. För IVL Svenska Miljöinstitutet har samarbetet med återbruksaktören Rekomo inneburit både kostnadsbesparingar och klimatvinster.

Vi hittade begagnade designmöbler, klädde om stolar, lackade bord och hittade en bra lösning

Emil Synneby är inköpsansvarig på Rekomo, som säljer alltifrån enstaka begagnade kontorsstolar till helhetskoncept för arbetsplatser med flera hundra anställda. Uppdraget från IVL Svenska Miljöinstitutet var att skapa ett levande och trivsamt kontor med så liten miljö- och klimatpåverkan som möjligt. 

”Vi fick börja med att inreda ett litet testkontor i Stockholm”, berättar Emil Synneby. ”Vi hittade begagnade designmöbler, klädde om stolar, lackade bord och hittade en bra lösning. Då fick vi förtroendet att göra hela det nya Göteborgskontoret med drygt hundra arbetsplatser”. 

Behöver ni nya möbler? Läs mer om Rekomo här

Alla ska bli nöjda

I den här typen av storskaliga projekt ligger utmaningen i att det finns flera viljor. Emil Synneby poängterar att de hela tiden även måste ta hänsyn till arkitektens vision med kontoret. 

”Det kan handla om allt från färgval och formspråk till höjden på borden. Vi kan inte ge arkitekten 50 procent, utan alla måste bli nöjda.” 

Lösningen blev att kompromissa med nya bordsskivor. Men det är ändå inte där den stora miljöbelastningen ligger, menar Emil Synneby. 

”Det är kontorsstolar och elektriska bord som är de riktiga klimatbovarna, så kan man lösa det begagnat har man kommit väldigt långt. En vanlig trästol har inte särskilt stor klimatpåverkan.”

Till slut närmade vi oss hela 90 procent begagnade möbler från vårt håll, samtidigt som vi kunde matcha arkitektens vision

90 procent återbrukat

Av de möbler som Rekomo införlivade på det nya Göteborgskontoret var 75 procent begagnade. När turen så kom till IVL i Stockholm fattades ett beslut att se mer på helheten och upplåta större frihet i detaljerna.

”Det blev riktigt roligt, för då kunde vi ta ut svängarna lite mer gällande formkrav och färgmatchningar. Till slut närmade vi oss hela 90 procent begagnade möbler från vårt håll, samtidigt som vi kunde matcha arkitektens vision.”

Dags att göra om kontoret? Läs mer om vad Rekomo kan göra för er här

Den totala klimatbesparingen för de båda IVL-kontoren landade på cirka 21 157 kilo Co2*, där höj- sänkbara skrivbord, kontorsstolar samt bordsskärmar utgjorde de tyngsta posterna på nästan 16 000 kilo Co2. 

Minskade inköpskostnader

Klimatbesparingen är en viktig följd av att återbruka så mycket som möjligt i samband med en kontorsflytt- eller renovering. Minskade kostnader är en annan. För IVL:s kontor i Göteborg uppskattar Rekomo att inköpskostnaderna sänktes med 39 procent, vilket motsvarar omkring 1,7 miljoner kronor. För Stockholmskontoret är siffrorna hela 47 procent, motsvarande 2,2 miljoner kronor.

"Det vi gjorde åt IVL Svenska Miljöinstitutet är ett bra exempel på hur du som företag kan skapa ett helt nytt och fräscht kontor på ett miljövänligt och samtidigt kostnadseffektivt sätt", avslutar Emil Synneby.

Läs mer