Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Bokio och Red Flag gör gemensam sak – slår ihop bolagen

Mikael Pawlo och Viktor Stensson.

De svenska techbolagen Bokio och Red Flag går samman under Bokios varumärke.

Tobias Blixt

Tobias Blixt

tobias.blixt@breakit.se

Reporter

Samtidigt tar bolagen in 80 miljoner kronor i en investeringsrunda där bland annat Creandum, Svea Ekonomi och Carl Manneh, medgrundare av Mojang, investerar.

Båda bolagen erbjuder digitala bokföringstjänster och Bokios nuvarande vd Viktor Stensson kommer att fortsätta som vd för det sammanslagna bolaget.

"Red Flags produktportfölj kompletterar vårt nuvarande erbjudande perfekt. Det blir väldigt spännande synergier som gör att vi kommer att kunna erbjuda en bättre tjänst för kunderna. Tillsammans kommer vi kunna göra skillnad för världens småföretag på riktigt, säger han till Breakit.

Red Flags medgrundare och vd Mikael Pawlo, som också var med och grundade spelbolaget Mr Green, kommer i det nya bolaget att ansvara expansion och internationalisering. Tanken är att bolagen efter sammanslagningen får en bättre position att utmana på en europeisk marknad.

"Jag tycker att det ska bli otroligt spännande att få rulla ut det här i Europa och visa att vi kan bygga ytterligare ett stort spännande svenskt bolag", säger han.

Har diskuterat affären i flera år

Mikael Pawlo berättar att de har fört diskussioner om samarbeten i flera år, men att diskussionerna intensifierades i oktober förra året.

"Vi upptäckte att våra kulturer var väldigt lika mellan bolagen. Sen var det två fantastiska team och vi kände att vi kunde få ut mer om vi gick samman", säger han och fortsätter.

"Tillsammans blir vi oerhört mycket starkare och kan jobba snabbare och bredare. Det tror vi att Europa är redo för nu."

Men exakt var expansionen ska ske är inte klubbat ännu. Victor Stensson säger att det förmodligen blir en stor europeisk marknad, men vilken är inte bestämd ännu.

"Det är en sak som coronan påverkar, det gör det svårare att scouta marknader på plats. När vi gick in i Storbritannien träffade vi otroligt mycket människor och företagare för att vara redo."

Annars är corona-utbrottet inte något som har påverkat bolagen i någon större grad.

Tunga investerare bakom bolagen

Både Bokio och Red Flag har tidigare backats av stora mängder riskkapital. Flera tidigare investerarna finns med i den nya rundan.

Utöver ovan nämnda investerare har även Red Flags tidigare investerare Anders Ström, Staffan Persson, familjen Dinkelspiel genom investeringsbolag samt medgrundarna Mikael Pawlo och Mattias Söderhielm investerat.

Spelbolaget Mojangs medgrundare Carl Manneh blir ny delägare i samband med investeringen.

"Jag gör inte så mycket investeringar, men här finns det både ett mått av samhällsförbättring som kan göra att fler kan starta och driva bolag samt beprövade entreprenörer, så jag gjorde ett undantag", säger Carl Manneh.

Sammanslagningen är beroende av Finansinspektionens godkännande då Red Flag står under myndighetens tillsyn.

Läs mer