Sök

Paolo Robertos Pane Fresco City ansöker om rekonstruktion – säger upp personal

Pane FrescomatCoronaviruset

Foto: Claudio Bresciani /TT/Istockphotos.

Towe Boström

Towe Boström

Reporter

Ägaren: ”Det är i grund och botten ett hälsosamt bolag".

Paolo Roberto har många strängar på sin lyra och är känd som programledare, boxare, entreprenör, influencer och stjärnkock. Profilen driver och frontar bland annat de italienska restaurangerna Pane Fresco som huserar i Åhléns City samt Hammarby sjöstad i Stockholm. 

Nu har Panefresco City, bolaget bakom restaurangen i Åhléns, lämnat in en ansökan om rekonstruktion, kan Breakit avslöja.

En rekonstruktion är ett alternativ för att undvika konkurs, och gör det möjligt för företaget att bland annat förhandla om sina skulder och leta nytt kapital (exakt hur det fungerar kan du läsa mer om här).

I ansökan framgår det att bolaget "har tillfälliga betalningssvårigheter" och bedömer att det blir svårt att betala skulderna framåt. I likhet med många andra verksamheter hänvisar ledningen till det pågående corona-utbrottet, och konstaterar att det haft en enormt negativ inverkan på restaurangbranschen. 

Abbe Issa är huvudägare i Panefresco City.

”Det är i grund och botten ett hälsosamt bolag, men som för många andra har COVID-19 inneburit ett snabbt och hastigt intäktsstopp”, säger Abbe Issa till Breakit.

Panefresco City ingår i koncernen Panefresco Holding AB som innefattar flera dotterbolag med olika ägarstrukturer. Paolo Roberto har inget traditionellt ägande i bolagen utan tar del av intäkter genom ett royalty-avtal.  

”Han är absolut delaktig i driften och ligger bakom större delen av konceptet. Han är väldigt engagerade i verksamheten idag. Ju bättre det går för restaurangen desto mer pengar tjänar han”, säger Abbe Issa.  

70 procent av medarbetarna har fått gå

Panefresco City uppges ha tappat uppemot 85 procent av intäkterna och ägarna bedömer därför att en rekonstruktion måste genomföras för att undvika konkurs. 

I handlingarna flaggar bolaget för att personalstyrkan ska reduceras till "en hanterbar ekonomisk nivå" fram tills dess att verksamheten kan återgå till normal drift. 

Abbe Issa berättar att runt 70 procent av de 35 medarbetarna har fått lämna. 

”Det är tråkigt att vi behöver säga upp personal och minska på kostnader, men det är på grund av att intäkterna sviker”.

Under 2018 omsatte Panefresco City 32 miljoner kronor och gjorde en vinst på närmare 7 miljoner kronor. De skulder som omfattas av ackord uppgår enligt handlingarna till runt 4 miljoner kronor, och bland de större fordringsägarna återfinns Åhléns.

Inte orolig för konkurs

Abbe Issa ser positivt på möjligheten att genomföra en lyckad rekonstruktion. Han menar att det handlar om att ta kontroll över situationen så att de kan sitta säkert i båten under några månader. Han utesluter inte att ägarna kan komma att skjuta till mer pengar vid behov.

”Vi känner inte att det finns någon fara för en konkurs. Sedan är de klart att det här är en fråga för alla i branschen. Om intäktsstoppet håller på väldigt länge kommer säkert vi, och betydligt fler, att få problem och hamna på riktigt obestånd”. 

I somras stängde Pane Fresco i Norrköping ned, och innan dess lade verksamheten i Nordstan i Göteborg. Planen var att starta en tredje Pane Fresco-restaurang på Östermalm under våren. Enligt Abbe Issa är den öppningen nu planerad till efter sommaren.

Läs mer