Sök

Hajpade elbilsbolaget Uniti ansöker om rekonstruktion

UnitiTransportFöretagsrekonstruktion

Lewis Horne är vd för Uniti. Foto: Pressbilder

Olle Aronsson

Olle Aronsson

Medgrundare

Uniti har plockat in pengar via crowdfunding för att bygga en mini-elbil – med målet att på sikt bygga en bilfabrik i Sverige. Nu kan Breakit avslöja att bolaget ansöker om företagsrekonstruktion.

För ett år sedan rapporterade Breakit om att Uniti tagit in 17 miljoner kronor i riskkapital, via gräsrotsfinansiering.

I höstas skrev vi sedan om att bolaget hade brist på pengar i kassan, och att den egna revisorn flaggade för att Uniti hade ekonomiska problem.

Uniti bekräftar på tisdagskvällen till Breakit att bolaget har ansökt om rekonstruktion, men ber om att få återkomma under onsdagen med fler kommentarer.

Redan för två år sedan – i maj 2018 - meddelade Uniti att bolaget fått in förhandsbokningar på sin mini-elbil på motsvarande cirka 500 miljoner kronor, vilket orsakade en hel del uppmärksamhet.

Bolaget fick dock inte in en halv miljard på kontot. Det rörde sig i själva verket om icke-bindande förhandsbokningar med en deposition på 1.400 kronor.

Om tingsrätten godkänner Unitis företagsrekonstruktion kan det bli en väg för bolaget att undvika konkurs. Under en rekonstruktion kan ett företag minska sina kostnader, förhandla om sina skulder och leta nytt kapital samtidigt som verksamheten är skyddad från konkurs.

Läs mer