Sök

Experten: Därför ska du INTE göra ett "worst case scenario"

CoronaCoronavirusetSamhället efter corona

Charlotte Mattfolk.

Camilla Bergman

Camilla Bergman

Det kan bli en självuppfyllande profetia, menar framtidsexperten Charlotte Mattfolk. Tillsammans med henne drar Breakit nu igång en artikelserie om hur du kan planera för livet efter corona.

Vad händer efter corona – och hur ska man planera efter det? Det är en fråga som många ledare och entreprenörer i Sverige ställer sig just nu – utan att hitta ett svar. Ingen av oss kan väl förutse framtiden?

Nej – och jo.

“Det går att planera enligt olika scenarier”, säger Charlotte Mattfolk, mångårig managementkonsult och expert på så kallad scenarioplanering.

Hon och hennes kollegor jobbar nu på att sammanställa fyra olika scenarier för hur samhället kan se ut efter corona-krisen.

Metoden, som har sitt ursprung i militärens strategiska analyser, går ut på att hämta in information från en stor mängd olika källor och intervjua forskare, företagsledare och experter. 

“Man kan vara ganska säker på att en kombination av dessa fyra scenarier kommer det att bli. Jag har gjort det här i tjugo år och det har aldrig hänt att det blivit något helt annat", säger Charlotte Mattfolk.

Överhuvudtaget gäller det att nu börja blicka framåt och komma igång – inte fastna i krisen, menar hon. Därför startar nu Breakit och Charlotte Mattfolk med hennes kolleger på IAMAI en artikelserie om hur ledare och entreprenörer kan använda scenarier för att planera efter corona.

“Det är lätt att allt känns som en nattsvart dimma, men genom att jobba med scenarier skapar du tydlighet och klarhet. Det blir plötsligt inte så otydligt vad som ska hända i framtiden, och det är en känsla som inger hopp och motivation.”

Ett misstag däremot, menar Charlotte Mattfolk, är att ta fram ett så kallat “värsta tänkbara scenario”. 

“Det kan man göra när man tittar på sin ekonomi och likviditeten. Men förutom det finansiella är risken stor att man hamnar i ett tänk i stil med ‘ingen vill köpa av oss, jag måste bara skära ner’.”

Med start från nu och under de kommande veckorna kommer du i vår artikelserie att få:

Vi diskuterar även den här typen av frågor och affärsutveckling i vår öppna slack-kanal “coronakrisen – nu hjälps vi åt”. Välkommen in!

Läs mer