Ägarna bakom Horsemeup vill likvidera bolaget – och starta om på nytt

HorsemeupBacking mindse-handel

Sara Wimmercranz är styrelseordförande i Horsemeup. Foto: Unsplash/Press

Towe Boström

Towe Boström

Reporter

Nätbaserade ridsportsbutiken begärs i likvidation.

Horsemeup, som marknadsför sig under varumärket Cheval Nordique, driver en av Sveriges största ridbutiker på nätet. Bolaget grundades under 2012 och backas bland annat av riskkapitalbolaget Backingminds och Hemfrid-grundaren Monica Lindstedt.

I slutet av förra året rapporterade vi om att Horsemeup hade det tufft. Bolagets grundare gick bort hastigt, och tillväxten hade börjat hacka. Flera aktörer hade vänt sig till Kronofogden då de inte fått betalt och den dåvarande vd:n flaggade för kommande omstruktureringar. 

Nu vill ägarna försätta Horsemeup i likvidation. Det avslöjar handlingar på Bolagsverket, som mottagit ett ärende om frivillig likvidation.  

”Jag håller på och går igenom bolaget från grunden för att se vad vi kommer att vidta för åtgärder”, säger likvidatorn Sture Lindqvist. 

Det är oklart hur stora skulderna i Horsemeup är, och förhandlingar uppges ske med leverantörer. En förutsättning för att genomföra likvidationen är att tillgångarna avvecklas samt att skulderna betalas eller avskrivs. 

”Om förutsättningarna inte finns så måste man sätta bolaget i konkurs, men av vad jag kan se idag så tror jag inte att det blir aktuellt. Det kommer gå att genomföra en kontrollerad likvidation”, säger Sture Lindqvist.

Ska startas upp i ny skepnad

Enligt Sture Lindqvist är förhoppningen att starta upp bolaget i ny skepnad med delar av den tidigare ägargruppen. Målsättningen är att överföra Horsemeups inkråm till bolaget Equest AB, enligt handlingarna. 

I handlingarna framgår det även att Almi Invest, som investerat i Horsemeup, motsatt sig en likvidation. 

Sara Wimmercranz, medgrundare av Backingminds som investerat i Horsemeup, kommenterar beslutet i ett mejl till Breakit. 

"Ägarna valde att rädda verksamheten och som en del i en långsiktig plan har man ansökt om att likvidera bolaget. Det finns fortsatt stor potential i grundidén och om ett par veckor kan vi berätta mer om framtiden", skriver Sara Wimmercranz. 

Läs mer