Anstånd med att betala in skatt i på grund av corona – så gör du

Skatteverket Ekonomi & skatt Corona
Anstånd med att betala in skatt i på grund av corona – så gör du

Skatteverket. Foto: Press

Breakit

Företag kan vänta med att betala in skatt till staten. I praktiken blir det ett slags lån från staten till bolagen.

Vad innebär förslaget om anstånd med att betala in skatt?

Företag betalar vanligtvis in preliminärskatt (vanlig löneskatt) och arbetsgivaravgifter för de anställda, i samband med att de anställda får lön.

Nu blir det möjligt för företag att vänta med att betala in denna löneskatt och arbetsgivaravgifter, samt i viss fall även moms. Företagen får avvakta med tre månaders inbetalningar – och staten ger anstånd i maximalt 12 månader. Man kan välja vilka tre månader man vill mellan januari och september 2020.

Men efter 12 månader måste man alltså betala in det man fått anstånd med. Om du till exempel får anstånd för aprils arbetsgivaravgifter 2020 så ska dessa betala in i april 2021, och så vidare.

Vad gäller moms är det möjligt att skjuta upp inbetalningar om man redovisar momsen månadsvis eller kvartalsvis – och nu även om man betalar in den årsvis vilket var ett nytt besked från regeringen 25 mars.

Vem får använda det?
Regeringens budskap är att alla företag som behöver det ska få anstånd, så länge de inte har stora skatteskulder redan eller missköter sin ekonomi.

Men du ska kunna motivera varför du behöver få anstånd, och det ska bero på en tillfällig ekonomisk nedgång till följd av corona-viruset. Regeringen skriver också i sitt förslag anstånd inte ska ges till företag där risken för konkurs redan är hög i närtid. Vid en konkurs riskerar staten – precis som andra låntagare – att förlora pengarna, och det vill regeringen undvika.

När börjar det gälla?
Förslaget kommer att börja gälla den 7 april, men kan tillämpas retroaktivt från och med den 1 januari i år. Företag som har betalat in skatt på sitt skattekonto i  januari-mars kan alltså få skatten återbetald från Skatteverket. Planen är att det ska gälla fram till september 2020, men det kan förlängas om situationen kräver det.

Kostar det något?
Ja. Under tiden som företaget har anståndet så måste man betala en anståndsränta. Den ligger på 1,25 procent på årsbasis i nuläget. Därtill tillkommer en avgift på 0,3 procent som bolaget ska betala för varje månad som man har anstånd. I praktiken blir det som ett lån med 6,6 procents ränta på årsbasis.

Hur ansöker jag?
Via en blankett som du hittar på Skatteverkets sajt. Här är Skatteverkets senaste information med länk till själva ansökningssidan. 

Företag som har betalat in skatt i januari-mars kan alltså få skatten återbetald 

Läs fler artiklar
LÄS MER