Regeringen öppnar för att spåra coronaviruset via mobiler

MobiltelefonerCoronaviruset

Anders Ygeman. Foto: Anders Wiklund / TT

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Metoden används redan av flera länder och EU-kommissionen för diskussioner med mobiloperatörer.

Genom anonymiserad information från mobiloperatörer skulle det vara möjligt att spåra hur människor rör sig och på det sättet minska smittspridningen. Det är utgångspunkten för EU-kommissionens samtal med åtta olika mobiloperatörer kring möjligheterna att samla in geodata.

En lösning som även den svenska regeringen är öppen för att använda, det skriver TT (via DN)

“Det kan vara ett viktigt verktyg för att begränsa smittans utbredning”, säger digitaliseringsminister Anders Ygeman till Sveriges Radio.

Han tillägger också att EU-kommissionen ännu inte har kontaktat regeringen och därför går det ännu inte säga om svenska mobilkunder kommer att omfattas.

Fördelarna med lösningen, rapporterar SR, är att det exempelvis skulle kunna gå att se hur många som lämnar Stockholmsområdet under påsken. Länder som Singapore, Israel och Kina har redan infört elektronisk övervakning som ett verktyg i kampen mot coronaviruset.

Samtidigt finns det kritiker som menar att införandet av ytterligare övervakning nu, öppnar upp för fortsatt övervakning när den pågående pandemin har lagt sig.

“Det finns en risk att de här verktygen blir normaliserade och finns kvar även efter att pandemin saktat in”, säger Darrell West, chef vid Brookings Institution's Center for Technology Innovation, till nyhetsbyrån AFP.

Läs mer