Så vill matjättarna hjälpa riskgrupper att handla online

Mat.se Coop Mat på nätet
Så vill matjättarna hjälpa riskgrupper att handla online

Foto: Pressbild från Mat.se

Caroline Englund

Reporter

Coronakrisen har lett till ett hårt tryck på alla aktörer som säljer mat på nätet och leveranstiderna är just nu betydligt längre än vanligt. Nu kommer en rad initiativ från matjättarna som ska göra det enklare för riskgrupper att handla online.

Coop gick till exempel i början av veckan ut med att de kommer att erbjuda särskilda leveranstider för alla som är över 70 år. 

"Vi befinner oss i en situation som är svår för oss alla men speciellt de som tillhör någon av riskgrupperna. Genom att dedikera tider till seniorer i vår onlinebutik så underlättar vi för den gruppen att handla mat utan att utsätta sig för risk", säger Magnus Johansson, vd Coop Sverige i ett pressmeddelande. 

Några dagar senare meddelade Ica att de lanserar en särskild app för riskgrupper. Appen låter enskilda Ica-handlare erbjuda expressleveranser av färdiga måltider och ett begränsat sortiment av varor från butiken. Handlarna får själva bestämma utbud och hur leveranserna ska gå till.

Från och med måndag lanserar även Mat.se, som ägs av Axfood, ett initiativ som ska underlätta för äldre och andra riskgrupperatt handla på nätet. Det blir en ny onlinebutik som kommer att sälja tre olika färdigpackade måltids- och hygienkassar med leverans hem till dörren nästföljande vardag. Målet är att kunna hjälpa så många som möjligt i olika riskgrupper och till att börja med kommer 500 beställningar per vecka att levereras i Stockholm och Göteborg. 

”Det här är ett erbjudande som är till för de personer som tillhör någon av de riskgrupper som riskerar drabbas allra värst av Coronaviruset. Man kan se det som en digital jourbutik där man får tillgång till snabb leverans av basvaror som räcker för en person under en veckas tid”, säger Ludvig Anderberg, verksamhetschef på Mat.se i ett pressmeddelande. 

Butiken öppnar under av helgen för att kunna göra första hemleveransen måndagen den 30 mars.

Läs fler artiklar
LÄS MER