Almis brygglån för företag – så funkar de och så kan ditt företag få dem

Almi Corona Coronaviruset
Almis brygglån för företag – så funkar de och så kan ditt företag få dem

Lars Mårdbrant, kommunikationsdirektör på Almi.

Caroline Englund

Reporter

Just nu råder högtryck hos statliga Almi. Många småföretag är i kris och behöver låna pengar för att klara sig. Nu lanseras lån med mer förmånliga villor.

”Man börjar lånet med att få uppskov på ränta och amortering. Det är särskilt designat för den här situationen och löper på 12 månader”, säger Lars Mårdbrant kommunikationsdirektör på Almi till Breakit. 

Räntan kommer också vara lägre än på Almis vanliga lån. 

”Normalt sett ligger den strax över bankernas räntor. I det här lånet ligger räntan på 4,95 procent vilket är lägre än vanligt.”

Lånen kallas för brygglån och är riktat till bärkraftiga små och medelstora företag i Sverige där finansieringsbehov uppstår som en följd av coronavirusets spridning. Syftet är att överbrygga en period av svårigheter och lånet ger möjlighet till villkor som är särskilt anpassade till rådande situation

”Vi märker att det här behövs och det är det som alla frågar efter. Nu har man problem att betala både ränta och amortering och det är viktigt att vi kan möta behovet. Det är precis det här som många företag efterfrågar”, säger Lars Mårdbrant. 

Ränte- och amorteringsanstånd från start

De nya lånen innebär bland annat förmånliga villkor såsom möjlighet till ränte- och amorteringsanstånd redan från start. Lånet kan anpassas beroende på vilken fas företaget befinner sig i, oavsett om det är ett startupföretag eller ett etablerat företag. Det viktiga är att företaget var bärkraftigt före krisen och bedöms ha en hållbar bärkraft även efter krisen.

”Det är många företag som kontaktar Almi just nu. Det är ett högt tryck både på våra rådgivare och vår kundtjänst och vi växlar upp för att möta behovet. Vi har en mycket kraftig ökning av antalet låneansökningar och amorteringsuppskov. Behovet hos små och medelstora företag är stort och akut. Därför har vi nu snabbt tagit fram ett särskilt anpassat Brygglån säger Sara Brandt”, vice vd Almi Företagspartner i ett pressmeddelande. 

Läs fler artiklar
LÄS MER