Hälften av svenska småföretag kan behöva säga upp personal under corona-krisen

Hälften av svenska småföretag kan behöva säga upp personal under corona-krisen

Henrik Salwén, vd Visma. Foto: Press

Finwire / Breakit

"Mycket viktigt att vi alla förstår allvaret."

Totalt nio av tio svenska små- och medelstora bolag påverkas negativt av coronaviruspandemin. Det visar en undersökning, Affärsbarometern, som affärssystemaktören Visma låtit göra.

Nära hälften av de tillfrågade uppger att de kan behöva säga upp personal i närtid. Undersökningen genomfördes 18-24 mars och omfattade 1 538 små- och medelstora företag.

"Företagens syn på framtiden har kraftigt försämrats på väldigt kort tid. Nedgången i framtidstro är massiv och sträcker sig över hela landet och över i stort sett alla branscher", säger Henrik Salwén, vd för Visma.

"Under de nio år som vi har undersökt framtidsutsikterna bland svenska företag har vi aldrig sett något liknande. Det är mycket viktigt att vi alla förstår allvaret i situationen och att motåtgärder för att hjälpa företagen och företagarna sätts in. Det måste göras snabbt. Varje dag räknas".

Lönebidrag viktigaste åtgärden

Nästan 44 procent av de tillfrågade företagen uppger att lönebidrag är den viktigaste åtgärden från statens sida. 21 procent uppger anstånd med skatten som viktigt. Drygt 8 procent vill ha kortfristiga lån eller annan finansieringslösning. Över en fjärdedel, 27 procent, vill se andra lösningar.

När det gäller försäljning svarar 72 procent av företagen att försäljningen viker nedåt, 8 procent tror på en uppgång och 13 procent ser en oförändrad utveckling.
 

Läs mer

8 techledare avslöjar – här är vår strategi framåt

Bild avslöjar: Voi-sparkcykel på olycksplatsen – men Voi vet inte själva: "Har inte blivit kontaktade"

Padelkungens superklipp(?), pr-pressade papegojor, ångestmejl – och miljardärfamiljens snabbväxare till salu

Läs fler artiklar
LÄS MER