Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Corona-krisen gör inte allt nattsvart – här är sju initiativ vi blir glada av

Krisrubrikerna haglar tätt. Men det sker just nu också många fina initiativ inom näringslivet. Här samlar vi ett gäng av dem.


Johanna Ekström

Johanna Ekström

johanna@breakit.se

Reporter

Har du tips på fler saker vi bör ha med på den här listan? Mejla tips@breakit.se.

De bjuder vårdpersonalen på lyxkaffe

Pontus och Anna Roos säljer italiensk kaffe i ett ambulerande kafé. Kaffemopparna hyrs in av olika event. Men nu, när knappt några event ändå blir av, har de svängt om verksamheten till att servera gratis kaffe på Sverige sjukhus, genom att låta företag sponsra. 

I ett inlägg på Linkedin skriver Pontus Roos:

“Jag tror att jag har ringt 120 samtal i veckan om vårt projekt med alla sjukhus. Det har gått från: Nej det går inte – till: Va fan det här löser vi!”  

Nu har 35 företag över hela Sverige gått in och köpt minst en timmes kaffeservering var till sjukvårdsanställda, för en kostnad av 2000 kronor per timme. 

“Nästa vecka och veckan efter skall vi servera tusentals cappuccino, latte, chai eller kanske en varm choklad till sjuksyrror, läkare, lokalvårdare, ambulanspersonal, adminpersonal, undersköterskor och en och annan patient som går förbi”, skriver Pontus Roos.

Pontus och Anna Roos. 

Apotea lånar in personal i krisen: "Chefer har gråtit av glädje" 

Många branscher och företag går på knäna just nu – men det finns sektorer där efterfrågan fullkomligt exploderat. Ett sådant exempel är nätapoteken. Pär Svärdson, grundare av Apotea, berättar att beställningarna ökat kraftigt under de senaste två veckorna. 

“Det är som att ha Black friday varje dag”.

Bolaget har behov av att rekrytera 100 nya personer, och som en del av det har Apotea erbjudit andra företag att ”låna ut” sina anställda under krisen. Nätapoteket betalar lönerna för de anställda och att arbetsgivare kan undvika varsel. 

”Responsen har varit fantastisk, bland annat från hotell- och reseindustrin. Jag har pratat med personalchefer som börjat gråta av glädje. Vi har fått in runt 50 personer som kommer att börja under nästa vecka”, säger Pär Svärdson till Breakit. 

Och lite till Apotea …

Bolaget skänkte nyligen 900 flaskor handsprit till Karolinska i Solna och Huddinge. 

Näringslivsprofiler importerar andningsmasker från Kina

Investmentbolaget Creades har slagit sig samman med ett gäng näringslivsprofiler för att importera andningsmasker och skyddsutrustning från Kina som ska gå till den svenska vården. Den ideella satsningen finansierades till en början av Creades men snart  hade redan 15 miljoner kronor garanterats från en rad privatpersoner. Bland de profiler som engagerar sig och backar projektet återfinns bland annat Sven Hagströmer, Jens von Bahr, Karl Johan Persson och Per Brilioth.

Lastbilstillverkaren Scania låter anställda tillverka respiratorer

I veckan stoppar Scania all sin produktion i både Latinamerika och Europa. Tusentals anställda permitteras. Men några av dem, ett 50-tal personer, har istället fått i uppdrag att jobba för Getinge som behöver öka sin produktion av respiratorer, rapporterar TT. 

Sophiahemmet utbildar SAS-anställda till vårdpersonal

Flygbolaget SAS har tvingats permittera 10.000 personer ur personalen. Nu erbjuds de en snabb vårdutbildning på tre dagar via Sophiahemmet i Stockholm. Där får de lära sig allt från patientsekretess till hygien och bemötande.

300 personer anmälde sig direkt. 

“Vi blev nedsköljda och glada för drivkraften hos den här kompetenta gruppen", säger skolans rektor Johanna Adami till TT.

Efter utbildningen kommer de kunna hjälpa till och avlasta inom vården. 

Hotellkedja erbjuder tomma rum till 70-plussare och vårdpersonal

Hotellen har drabbats hårt av coronaviruset, tusentals personer har varslats när rummen står tomma.

Därför erbjuder hotellkedjan Elite nu sina rum till kraftigt subventionerade priser till personer över 70, vårdpersonal och andra som är i behov av evakueringsboende. Priset sätts till självkostnad. 

“Vi som samhälle befinner oss i en gemensam krissituation. Vårt erbjudande har två syften: att bidra till samhällsnytta och samtidigt skapa arbete för så många av våra medarbetare som möjligt”, säger bolagets vd David Halldén i en kommentar. 

Läs mer