Sök

Melanders, KB, Ulla Winbladh och Edsbacka Wärdshus i rekonstruktion

Melanders groupFöretagsrekonstruktionCorona

Melanders group, med en rad krogar i sitt stall, försätts i rekonstruktion.

Johanna Ekström

Johanna Ekström

Reporter

Melanders group omsätter en halv miljard och har över 300 anställda. Nu begärs bolaget i rekonstruktion.

Melanders group har ungefär 20 olika dotterbolag, däribland Melanders fisk (som i sin tur har en rad olika verksamheter), Konstnärsbaren, Edsbacka Wärdshus, Wärdshuset Ulla Winbladh samt bagerier och pubar. Dessutom äger koncernen flera fiskbutiker.

Förra året landade omsättningen i koncernen på 450 miljoner kronor och rörelseresultatet på 16 miljoner kronor. Bolaget har idag över 300 anställda, om man inte räknar med all extrapersonal. 

Nu försätts samtliga bolag i rekonstruktion. Det är ett alternativ till konkurs när de ekonomiska svårigheterna kan anses vara tillfälliga. Läs mer i Breakits stora guide om rekonstruktion här. 

“Vi har valt att ta den här vägen för att få ett andrum och för att ta oss igenom det här. Styrelsen fattade beslut om en rekonstruktion för att långsiktigt kunna säkra koncernen samt för att värna alla anställda”, säger bolagets vd Stefan Söderman. 

Intäkterna har minskat med 90 procent

Han menar att det finns för mycket frågetecken i nuläget kring statens åtgärdspaket, och att bolaget därför bedömde att  en rekonstruktion var ett bättre alternativ i nuläget. 

“Nu får vi statlig lönegaranti från dag ett. Med tanke på krisen och att ingen vet när den är över så var det här det bästa vi kunde göra föra att inte agera för sent”, säger Stefan Söderman.

Han uppger att koncernens intäkter har minskat med 90 procent på restaurangsidan de senaste veckorna.

Den senaste tiden har rapporterats om en rad rekonstruktioner och konkurser, både inom handel och besöksnäring.

Så sent som igår försattes Polarn o. Pyret och Brothers ägare bolagen i rekonstruktion. 

Stora hotellkedjor som Scandic och Nordic Choice har varslat tusentals och representanter för restaurangbranschen har vittnat om att läget är nattsvart.  

LÄS MER: SÅ VET DU OM REKONSTRUKTION ÄR RÄTT FÖR DITT BOLAG

Läs mer