Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Vodkan kan bli handsprit – Absolut vill hjälpa svenska myndigheter: Vi kan leverera

The Absolut Company vill hjälpa svenska myndigheter att producera handsprit.
”Vi hjälper gärna till."

Jon Mauno Pettersson

Jon Mauno Pettersson

jon@breakit.se

Chefredaktör

Coronavirusets intåg i Sverige har fått svenskarna har börja använda handsprit som aldrig förr. Näthandlaren Apotea har tidigare berättat att de haft rekordförsäljning av handsprit, samtidigt som många apotek – och även sjukhus – nu börjat få brist på den livsviktiga produkten.

Något som kan få allvarliga konsekvenser.

”EMERGENCY. Sjukvården i Stockholm riskerar att inte klara sitt uppdrag om de inte OMEDELBART får tillgång till 1) Andningsmasker, 2) Handsprit 3) Förkläden etc”, skrev bland annat Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi, nyligen på Twitter. 

Nu meddelar det svenska Vodka-varumärket Absolut att bolaget kan hjälpa till att lösa bristen. The Absolut Company har meddelat att man kan leverera sprit – som är huvudingrediensen i handsprit – till de myndigheter som behöver.

Det rapporterar bland annat News55, med hänvisning till nyhetsbyrån Finwire.

Bolagets kommunikationschef, Paula Eriksson, uppger att de redan tillverkat handsprit för eget bruk, något de även gjorde under svininfluensan.

”Vi hjälper gärna till. Sprit i sig kan vi leverera om mottagande myndigheter kan hjälpa till med resten”, skriver hon på Twitter.

Hon skriver även att bolaget har uppvaktat bland annat MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap), men vill inte kommentera ytterligare, enligt Finwire.

Absolut Vodka tillverkas i Åhus av The Absolut Company. Märket ägs idag av franska Pernod Ricard, som köpte bolaget (dåvarande Vin & Sprit) av svenska staten 2008.

Det snabbväxande väskföretaget Sandqvist har även startat ett initiativ för att samla in handsprit till svenska sjukhus.

Förtydligande: Att använda vanlig Absolut Vodka som handsprit fungerar inte. Alkoholhalten måste ligga på minst 60 procent.

Läs mer