Besöksnäringen på knäna – Scandic varslar 2000 anställda

Corona Coronaviruset
Besöksnäringen på knäna – Scandic varslar 2000 anställda

Bild på Berns och Haymarket by Scandic. Om varslet gäller just dem framgår dock inte: Foto. Press.

Johanna Ekström

Reporter

Hotellkedjan Scandic säger upp hälften av personalen i Sverige. Samtidig går flera bolag inom besöksnäringen på knäna på grund av corona.
"Vi har dramatiska tapp utan historisk liknelse", säger Stureplansgruppens vd.

Hotellkedjan Scandic har liksom övriga resebranschen drabbats hårt av cronoaviruset och oron som sprids med det.

Nu meddelar bolaget att man varslar omkring 2000 medarbetare i Sverige, vilket motsvarar ungefär hälften av de fast anställda i den svenska verksamheten. Utöver det kommer man också att skära ned på tillfälligt anställda. Kraftfulla neddragningar kommer även att krävas på övriga marknader där bolaget är verksamt. 

Antalet bokningar har kraftigt minskat sedan cornoaviruset bröt ut, och har fortsatt att försämras ytterligare de senaste dagarna.

Bolaget bedömer att nettoomsättningen i mars kommer att bli väsentligt sämre än den tidigare lämnade prognosen på omkring minus 15 procent. Man förväntar sig inte heller att läget kommer att förbättras de kommande månaderna. 

Utöver varslet har Scandic också beslutat att sänka lönerna för samtliga personer i koncernledningen med 20 procent.

Tidigare under dagen kom beskedet att även hotellmagnat Petter Stordalens hotellkedja Nordic Choice förbereder ett storvarsel.

Samtidigt går även flygbolagen på knäna. Norwegian meddelade under torsdagen att man ställer in 4000 avgångar samt permitterar hälften av personalen.

Under torsdagen meddelade också Stureplansgruppen, med över 3000 anställda, att man tvingas varsla. Bolaget driver en rad restauranger, nattklubbar och hotell, som Berns, Spy bar, Bank Hotel, Ekstedt, Hillenberg och L'Avventura, för att nämna några

”Läget är kritiskt och vi har dramatiska tapp utan historisk liknelse. Just nu arbetar vi med en plan för att säkra företagets överlevnad”, säger Vimal Kovac, vd, Stureplansgruppen i en kommentar.

Det fragår i nuläget inte hur många som bolaget kommer tvinas säga upp. 

LÄS MER: Kris hos Stordalens hotellkedja

LÄS MER:  Corona får Breakit att göra om sitt event Travel Tech. 

Läs fler artiklar
LÄS MER