Daniel Ek investerar i svenska miljöteknikbolaget Swedish Stirling

Swedish Stirling Miljö impactinvesteringar
Daniel Ek investerar i svenska miljöteknikbolaget Swedish Stirling

Daniel Ek, vd och medgrundare på Spotify. Foto: Press

Breakit

Svenska innovationsbolaget Swedish Stirling har tagit fram en variant av den klassiska stirling-motorn, som kan utvinna el ur överblivna gaser. Nu går Spotifys grundare Daniel Ek in i bolaget.

Bakom Swedish Stirling står det svenska u-båtsföretaget Kockums tidigare vd Gunnar Larsson.

Hans bolag har utvecklat en ny variant av stirling-motorn, en i grunden 200 år gammal uppfinning. Swedish Stirling har tagit fram en container, fylld med 14 stirling-motorer, som industriföretag kan använda för att utvinna elektricitet ur gaser som blir över i produktionen.

Tanken är att bolagen på det sättet ska kunna spara mycket pengar genom minskad energiförbrukning.

Nu skriver Swedish Stirling i ett pressmeddelande att Spotifys vd Daniel Ek investerar i bolaget, tillsammans med entreprenören David Zaudy.

Investeringen är på 100 miljoner kronor, varav Daniel Ek investerar 92 miljoner kronor. Pengarna investeras genom en så kallad konvertibel, ett lån som kan omvandlas till aktier längre fram.

Själva Stirling-motorn uppfanns i början av 1800-talet av den skotske prästen Robert Stirling. Den första versionen användas för att pumpa ut vatten ur en gruva, men tekniken har en lång rad användningsområden.

Läs fler artiklar
LÄS MER