Superenkät – 10 e-handelsproffs om corona, klimatet och årets största utmaning

e-handel

Breakit

Breakit

Dagsfärsk temperaturmätare på den svenska e-handelsindustrin – här är svaren svart på vitt.

Över 2000 e-handlare trotsar virusskräcken och minglar just nu på Svenska mässan i Göteborg. Här arrangeras Sveriges största e-handelsevent D-Congress på temat “Purpose driven commerce”. 

Breakit är så klart på plats och pumpar entreprenörer, investerare och andra e-handelsprofiler på de senaste trenderna i branschen. Här är svaren vi fick (kika gärna på intervjuerna via våra stories på Instagram också – klicka här):

Namn: Jonas Arnberg

Position: Vd HUI 

Omsättning: Cirka 30 miljoner kronor.

Hur påverkar corona dig? Möjligheter/Hot?

"Idag var det en av våra talare på D-Congress som ställde in. Men för vår egen verksamhet är påverkan rätt begränsad då våra kunder finns i Sverige. Vi ställer inte in en resa till Nässjö på grund av corona”.

Vad oroar du dig mest för 2020 (Största utmaning 2020)?

“Jag är inte orolig för egen del men det är klart att det finns en hel del branscher som just nu är mitt inne i den digitala omställningen som kommer få det riktigt tufft. Ta sporthandeln som exempel. Där sker nu all tillväxt bara på nätet, vintern uteblev i princip helt och så på det corona. Här har många spelare det otroligt tufft och vi kommer absolut få se en konsolidering och kanske utslagning”

Hur påverkar klimatkrisen ditt bolag?​

“Det är klart att det är en jätteutmaning men e-handeln är ändå mer redo än den traditionella detaljhandeln. Omsättningen per anställd är till exempel dubbelt så hög här vilket visar på att resurserna utnyttjas mer effektivt. "

Har ni något spännande på gång?

“Vi tokrekryterar! Fram till sommaren ska vi ha in fyra, fem nya medarbetare – det är mycket för vår verksamhet. Intresset för analys är stort i det här klimatet”.

Namn: Pernilla Nyrensten

Position: Vd och grundare Revolution race

Omsättning: 350 miljoner kronor

Hur påverkar corona er? 

“Vi är lite oroliga för produktionen. Våren kommer vi klara med viss nedgång i leveranserna men för hösten ser det värre ut. För kunderna innebär det mindre varor att köpa och det är klart att det i slutändan kan slå mot försäljningen. Produktionskapaciteten i Kina var nere på 20 procent när det var som värst men nu är den uppe på 80 procent igen när arbetarna återvänt till fabrikerna”

Vad oroar du dig mest för 2020?

“Oroar är fel ord men vi expanderar snabbt och då är det verkligen en utmaning att få med hela organisationen på resan”.

Hur påverkar klimatkrisen er?

“Vi jobbar inte med fast fashion utan kläder som kan lagas och användas i flera led. Vi tar väldigt seriöst på hållbarhetsfrågan”

Har ni något spännande på gång 2020?

“Vi har ju varit väldigt framgångsrika på sociala medier och i höst kommer vi ta det till nästa nivå – influencer marketing 3.0. Det kommer ni få se mer av då!”.

Namn: Paul Fischbein
Position: Entreprenör och investerare (ordförande i bland andra Pricerunner och Fyndiq)
Omsättning: “Skyhög!”

Hur påverkar corona er?

“I de verksamheter jag investerat så följer man så klart de direktiv som myndigheterna gått ut med och på vissa produktkategorier så har vi sett kraftiga försäljningspeaker. Men på sikt är det supersvårt att säga vart det här tar vägen”

Vad oroar du dig mest för 2020?

“Just nu måste jag säga corona. Ingen vet ju någonting. Det går att argumentera för att till exempel mat på nätet får en jätteboost men samtidigt kan det ju bli en rejäl sättning på hela ekonomin. Vi får jobba på och vänta och se helt enkelt”.

Hur påverkar klimatkrisen er?

“Jag tror att hållbarhet kan skapa stora möjligheter. Här har man som entreprenör möjlighet att ta ledningen i sin nisch”.

Har du något spännande på gång 2020? 

“Jag tycker vårt (Paul Fischbein, Nicklas Storåkers och Eequity köpte en storpost nyligen) köp av ännu mer aktier i Pricerunner är jättespännande. Vi har en super-vd i Nicklas Storåkers och jag tror grymt mycket på bolaget. Der ska bli kul att följa!”

Namn: Susanne Holmström
Position: Vd på Netonnet
Omsättning: 5,2 miljarder

Hur påverkar corona dig? Möjligheter/Hot?

"En stor del av våra produkter kommer från Kina där utbrottet började. Vi kommer att få en del försenade leveranser och leveranser som uteblir. Än så länge har vi inte slut på produkter men det finns risk för att det kan ske framöver så därför gör vi allt för att säkra upp och se till att få tag på det kunderna vill ha på hyllorna."

Vad oroar du dig mest för 2020 (Största utmaning 2020)?

"Effekterna av corona som är ganska svåra att förutse. Jag tror att det kommer att ha effekter lite längre än vad vi kan se nu. "

Hur påverkar klimatkrisen ditt bolag?

"För oss som bransch så är det viktigt att vi pratar om vad vi kan göra tillsammans. Vi märker att både våra ägare våra anställda och våra kunder är mer nyfikna och ställer andra typer av krav så det pratar vi mycket om."

Namn: Helen Van och Tekla Acs
Position: Grundare av e-handelsbolaget Aim'n som just tog in 60 miljoner i riskkapital. 
Omsättning: 120 miljoner kommer det sluta på i vårt brutna räkenskapsår som sträcker sig till 31 mars. 

Hur påverkar corona dig? Möjligheter/Hot?

"Vi har produktion i Kina just nu men vi har inte påverkats så jättemycket eftersom vår kommande kollektion redan var klar och kollektionen efter det är redan i ett slutskede. Så det har inte påverkat något just nu."

Vad oroar du dig mest för 2020 (Största utmaning 2020)? 

"Vi står inför en stor tillväxt och ska tillsätta väldigt mycket kompetens så det blir en utmaning att hitta rätt människor och samtidigt bibehålla den företagskultur som vi har nu." 

Hur påverkar klimatkrisen ditt bolag?

"För några år sedan hade vi väldigt mycket flygfrakt nu kör vi 90 procent av all frakt med båt. Vi använder också nedbrytbara förpackningar när vi skickar ut varor och håller på och tittar på återvunnet material. Produktionen kommer vi att jobba mer på framöver för att göra den mer hållbar."

Har ni något spännande på gång?

"Massor men mycket är hemligt tyvärr. Vi ska växa och kunna påverka så många kvinnor som möjligt att tro på sig själva och sina drömmar. Där finns mycket jobb att göra."

Namn: Aida Jammal 
Position: Grundare av det nystartade bolaget Maskz of Sweden tillsammans med Teenie Fung och investerare på Eequity.
Omsättning: Nystartat men har sålt 30.000 masker på mindre än månad. 

Hur påverkar corona dig? Möjligheter/Hot?

"Vi startade på grund av corona och är en plattform som säljer ansiktsmasker som ska skydda mot corona. Vi utbildar också om vilka masker som skyddar mot viruset och hur de ska användas. Utmaningen är att efterfrågan är för stor. Vi får förfrågningar varje dag från kunder som vill ha miljontals masker. "

Vad oroar du dig mest för 2020 (Största utmaning 2020)?

"Den största utmaningen är att vi har svårt att få tag på tillräckligt många masker. Jag hoppas självklart att man hittar ett vaccin mot corona. Men om man gör det kommer vi inte sälja lika mycket masker som skyddar mot virus. Planen är då att fortsätta med företaget ändå och sälja masker som skyddar mot föroreningar."

Namn: Therese Angel
Position: Investerare på Eequity

Hur påverkar corona dig? Möjligheter/Hot?

"Än så länge ser vi inga stora effekter. Men precis som i alla branscher så kommer det att påverka e-handlarna."

Vad oroar du dig mest för 2020 (Största utmaning 2020)?

"Den största utmaningen för e-handlare 2020 är att verkligen visa att de har ett syfte som är större än att bara sälja produkter. De som har det i sitt dna redan är väldigt välpositionerade för kunderna har höga krav på hållbarhet. Bolag som inte står för något mer än sina produkter kommer att få det tufft."

Har ni något spännande på gång?

"Ja, vi har precis investerat 60 miljoner kronor i Aim'n som gör träningskläder för kvinnor. Det är ett väldigt intressant bolag med 2 kvinnliga grundare som växer snabbt och omsätter 120 miljoner."

Namn: Pauline Grindvall
Position: Vd och grundare My Perfect Day (säljer dekorationer till kalas- och bröllop) 
Omsättning: “Vi omsatte 22 miljoner kronor ifjol och siktar på 27 miljoner kronor i år”.

Hur påverkar corona er?

“På kort sikt inget alls men det är klart att om det här blir långvarig så kan det påverka om hela ekonomin drabbas. Men vi är en tajt organisation som håller i kostnaderna så vi ska nog klara oss”. 

Vad oroar du dig mest för 2020?

“Brexit funderar jag en del hur det kan slå mot oss. Vi har flera leverantörer i Storbritannien och det finns en risk att det kan bli mer byråkrati som sinkar leveranserna ”.

Hållbarhetsfrågan är i mycket fokus – hur påverkar det er verksamhet?

“Vi har aldrig sålt engångsartiklar och valt bort plast. Förpackningar är en annan viktig sak – Postnord säger ju att 30 procent av deras transporter är luft, där kan man göra mycket”.

Har du något spännande på gång 2020?

“Två saker! Planen är att expanderar till Norge och lanserar vårt eget varumärke!”.

Namn: Stefan Fragner
Position: Vd Skincity
Omsättning: 400 miljoner kronor

Hur påverkar corona er?

“Vår verksamhet påverkas inte direkt, vi har inga leverantörer i Kina till exempel. Men när det gäller ekonomin i stort kan ju det här bli grejen som alla skyller på när lågkonjunkturen kommer. Den skulle kommit i alla fall men folk skyller på det här. Allt har ju gått upp, upp under flera år”.

Vad oroar du dig mest för 2020?

“Att vi ska fokusera på rätt saker. Vi kan satsa på så mycket, fysisk handel, nya marknader, nya produkter. Utmaningen är hela tiden att göra rätt saker med begränsade resurser”.

Hållbarhetsfrågan är i mycket fokus – hur påverkar det er verksamhet?


“Vi är en del av den utmaningen som alla andra. Jag tror alla som jobbar med e-handel måste fundera över både produktion och distribution. Skulle vi inte kunna börja med samdistribution?”

Har du något spännande på gång 2020?

“Jag har bara jobbat som vd i 17 dagar så jag kan inte ge dig något spetsigt svar på den frågan. Jag återkommer!”

Läs mer