Sök

Ny miljonskuld till Skatteverket och tomma butiker – anställd: "Har ingenting att sälja"

Digital InnAmbiabutiksdöd

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Butikskedjan Digital Inn har fortsatta ekonomiska problem och har dragit på sig nya miljonskulder till Skatteverket.
En anställd som Breakit har pratat med vittnar om att de inte har några produkter att sälja:
"Det finns ingen prognos för när saker ska komma in", säger källan.

Breakits avslöjande i februari visade att Apple-återförsäljaren Digital Inn, som är ett dotterbolag till Teknikmagasinets nya ägare Ambia Trading, befann sig i en ekonomisk kris. Då rörde det sig om skatteskulder på totalt 3,45 miljoner kronor som hade förfallit hos Kronofogden, liksom ett stort antal betalningsförelägganden från underleverantörer. 

Skatteskulden betalades samma dag som Breakit publicerade sitt avslöjande och Ambia Trading meddelade i ett pressmeddelande att verksamheten var i behov av kapitaltillskott och att förhandlingar dessutom pågick med större fordringsägare. Ambia gick också ut med ett pressmeddelande om att de tog in 12 miljoner kronor i nytt kapital. 

Nu visar uppgifter från Kronofogden att det finns två nya skulder till Skatteverket med ett förfallodatum den 14 mars. Totalt uppgår skatteskulden till drygt 2,3 miljoner kronor.  Dessutom finns 31 aktiva betalningsförelägganden som även de uppgår till miljonbelopp.

Anställd: "Har ingenting att sälja"

Samtidigt har Breakit pratat med flera anställda på Digital Inn, som klassas som en "Premium Reseller" som berättar att personalen i butikerna inte har någonting att sälja. Någon information om när problemen kan vara lösta har de heller inte fått. 

“Det är så det ser ut. Vi som säljare står i butikerna och har ingenting att sälja. Det finns ingen prognos för när saker ska komma in heller”, säger en källa till Breakit.

Enligt Breakits källa har säljarna i butikerna ofta en ganska låg provisionsbaserad ingångslön. För många har lönen de senaste månaderna därför varit flera tusen kronor lägre än vanligt.

“Vi bara står och väntar i butiken just nu och så kommer kunderna in och är arga när de inte kan få sina saker. Det gör mig ledsen och besviken. Sedan är det synd om medarbetarna också, lönerna har varit flera tusen kronor lägre de senaste månaderna”, berättar källan.

När Ambia Trading, nyligen släppte sin bokslutskommuniké för året, så flaggade bolagets vd Marcus Andersson för att det kan bli nedskrivningar i Digital Inn under året. Ambia har också startat ett nytt bolag dit verksamheten i butikskedjan ska flyttas under året.

"Detta kommer att ske i samråd med bolagets leverantörer och avtalspartners, och förväntas föra verksamheten till en stabil och lönsam nivå med goda relationer till såväl leverantörer som kunder", går det att läsa i bokslutet.

Nästan omöjligt att handla i butikerna och e-handeln

Förra veckan besökte Breakit olika Digital Inn-butiker i Stockholm för att undersöka hur det egentligen stod till med butikskedjan. Både i butikerna och i bolagets e-handel blev bilden snabbt tydlig, det visade sig vara i det närmaste omöjligt att faktiskt köpa datorer, mobiltelefoner eller tillbehör.

Digital Inns vd Fredrik Lindblom förklarade då problemen med den pågående omstruktureringen.

“Vi är mitt uppe i omstruktureringen av Digital Inn varför det uppstått en del tillfälliga luckor i sortimentet. Bland annat flyttar vi huvudkontoret på Sveavägen samt delar av serviceverkstaden till Sundbyberg just nu, detta ska vara klart inom kort, men det stör förstås våra vanliga processer under tiden”, skrev han i ett sms till Breakit.

Breakit har även sökt Fredrik Lindblom för kommentarer kring den nya skulden och arbetet med omstruktureringen i bolaget.

HELA LISTAN: Alla som vill ha pengar av Digital Inn

Läs mer