Sök

Tysk domstol stänger ner sajt som sålde fejkade streams på Spotify

SpotifyMusik

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

"Vi är beredda att vidta legala åtgärder."

Manipulerade lyssnarsiffror seglade nyligen upp som ett av de flitigast omskrivna problemen för Spotify. Många har uttryckt sin oro över problemet, en artist testade själv hur enkelt det var att köpa streams och på radiokanalen P3 ställde man in programmet Digilistan, där veckans mest sålda och streamade digitala låtar redovisades, på grund av frågetecken kring underlaget.

Spotify har själva sagt att problemet inte är så stort som det har getts uttryck för, samtidigt som de har berättat att de vidtar åtgärder för komma åt fusket.

Idag rapporterar Music Business Worldwide om ett framsteg för musikbranschen i kampen mot fejkade streams. Detta efter att en tysk domstol stängt ner sajten Followeschmeide.de.

Beredda att vidta legala åtgärder

Enligt nyhetssajten gick verksamheten bland annat ut på att sälja lyssningar på Spotify, men även följare på Instagram och visningar på Youtube. 

I ett pressmeddelande säger skivbolagsorganisationen Ifpi att ströminingsplattformar, som Spotify, måste hitta en robust lösning på på problemet.

“Vi är beredda att vidta legala åtgärder mot den här typen av sajter, vilket den här åtgärden i Tyskland visar, och vi kommer fortsätta att göra så överallt i världen där det blir nödvändigt”, säger Fances Moore, vd på Ifpi i pressmeddelandet.

Läs mer