Gigapay vill lösa vanliga problem inom gigekonomin – Raiha Buchanan tar över vd-rodret

Gigapayfintechgigekonomi

Raiha Buchanan och Gustav Malmqvist. Foto: Press

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Knoppas av till ett eget bolag.

Den svenska fintech-startupen Gigapay vill lösa några av de utmaningar som ofta förknippas med gigekonomin, bland annat genom att själva ta arbetsgivaransvar för giggare som använder sig av plattformen.

Nu stuvar bolaget om i toppen och tillsätter Raiha Buchanan som bolagets nya vd, där hon ersätter Gustav Malmqvist som istället kliver ned och tar rollen som teknikchef. Båda två är medgrundare i bolaget.

“Vi lanserade vår produkt i september förra året. Vi har redan lyckats landa ett antal kunder men kommer att fortsätta fokusera på kundanskaffning och expansion under året som kommer”, säger Raiha Buchanan.

Vad är det ni vill göra annorlunda?

“Det finns många gigföretag som har förändrat hur människor arbetar. Men vad de inte har löst är hur anställningarna ska fungera, hur ansvaret ser ut för försäkringar och skatter.”

Kortfattat så innebär modellen att Gigapay kliver in som arbetsgivare och står för inbetalning av skatt och avgifter. Företagen själva betalar enbart ut lönen för arbetet till den giggare de använder sig av, och sedan blir Gigapay en mellanhand innan lönen faller in på kontot hos den som har utfört arbetet. 

Raiha Buchanan har tidigare haft flera tunga roller på techbolag som Izettle, Bambora och Instantor, där hon var marknadschef. Hon är även en av initiativtagarna till nätverket Women in fintech network som lanserades förra året med syfte att göra branschen mer jämställd.

Gigapay har inte tagit in några externa investerare men bolaget har tidigare ingått i en koncern där Gustav Malmqvists webbyrå Zerebra är moderbolag. Men sedan några månader tillbaka är bolaget en del av nybildade Gigapay Group. 

Fokuset framåt för Gigapay ska vara att fortsätta utveckla och sälja sin produkt. Nu siktar man också på att resa kapital för att expandera snabbare.

“Vi planerar att resa kapital under andra kvartalet i år”, säger Raiha Buchanan.

Det fanns ingen omsättning i bolaget 2018, samtidigt som man visade upp en litet minusresultat.

Grundarna av Gigapay är Gustav Malmqvist, Raiha Buchanan, Thomas Brunner, Albin Lindskog, Ludwig Händel och David Hansson.

Läs mer