Sök

Snowfall överklagar sin stoppade rekonstruktion

Snowfall

Towe Boström

Towe Boström

Reporter

Krisande Snowfalls rekonstruktion stoppas – och nu överklagar bolaget till hovrätten.
"Om rekonstruktionen inte förlängs kommer vi att vidta de åtgärder vi anser nödvändiga", säger operativa chefen Christoffer Möller.

I slutet av förra året gick Snowfall Operations, ett techbolag inriktat på reseindustrin, in i rekonstruktion för att försöka undvika en konkurs.

Bolaget hade problem med att betala sina skulder och som bakgrund till krisen uppgavs faktorer som förlorade storkunder och en tvist med tågbolaget MTR Express som stämt Snowfall. I den lista över skulder, som lämnades in i november, redovisades mångmiljonskulder till en rad aktörer som Handelsbanken, Skatteverket och Amazon web services. 

Snowfalls ärendemapp hos Stockholms tingsrätt har växt sig allt tjockare under de senaste månaderna. Den rymmer bland annat flera yttranden från MTR och Skatteverket som krävt att rekonstruktionen ska upphöra. Snowfall har däremot velat fortsätta processen och begärde i början av februari att få fortsätta rekonstruktionen i ytterligare tre månader. 

Rekonstruktionen stoppas

I veckan tog det dock stopp när Stockholms tingsrätt beslutade om att avslå Snowfall operations ansökan om förlängd rekonstruktion. I handlingarna framgår det att tingsrätten inte tror att bolaget kommer kunna betala skulderna.

Det finns ett flertal bolag i Snowfall-koncernen där det aktuella bolaget, Snowfall operations, historiskt sett stått för stora delar av omsättningen. 

Skatteverket har bland annat reagerat på att moderbolaget Snowfall AB har en fordran på närmare 12 miljoner kronor på Snowfall Operations AB. Om rekonstruktionen fortsätter skulle ett ackordsförslag som missgynnar de andra ägarna kunna röstas igenom av Snowfall AB, menar myndigheten. Skatteverket har ifrågasatt huruvida denna fordring inom koncernen existerar samt dess värde. 

Tingsrätten har också reagerat. 

”Som Skatteverket anfört finns det en risk för att ett ackord röstas igenom mot övriga borgenärers vilja med hjälp av den icke kontrollerbara uppgiften om en fordran som Snowfall AB påstås ha på Snowfall Operations AB. Ett sådant förfarande kan leda till rättsförluster för andra borgenärer och kan inte antas ha varit lagstiftarens avsikt”, kommenterar tingsrätten.

Stockholms tingsrätt konstaterar vidare att det är svårt att skapa en överblick över Snowfallls ekonomiska situation.

”Bristerna i bokföringen och övrig rapportering, däribland de missvisande uppgifter som Skatteverket har pekat på, medför att det – förutom att det är svårt att kontrollera riktigheten av de enstaka uppgifter som lämnas i detta förfarande – inte går att bedöma rörelsens förlopp, ekonomiska resultat och ställning”, skriver Stockholms tingsrätt.

Utreds av Ekobrottsmyndigheten 

Tingsrätten drar även öronen åt sig och uppger att Snowfall utreds av Ekobrottsmyndigheten. 

"Ytterligare en omständighet som starkt talar mot en fortsatt rekonstruktion är den pågående förundersökningen mot bolaget hos Ekobrottsmyndigheten". 

Breakit har sökt representanter från Ekobrottsmyndigheten som inte velat kommentera eller lämna detaljer kring den pågående utredningen. Även MTR, som är målsägande i målet, avböjer kommentarer. 

Snowfall överklagar 

Under torsdagen lämnade Snowfall in en överklagan där de yrkar på att hovrätten beviljar prövningstillstånd samt ändrar tingsrättens beslut så att rekonstruktionen förlängs. 

Snowfalls företrädare har lämnat in en lång punktlista där de uppger att tingsrätten utgått från felaktiga utgångspunkter. De tillbakavisar MTR:s krav och påståenden och menar att MTR är ute efter att sabotera för att sätta Snowfall i konkurs. De menar även att de rättat till vissa utpekade brister i redovisning samt att delar av påståendena från Skatteverket är felaktiga. 

Christoffer Möller, operativ chef på Snowfall svarar över mejl.

"Skatteverkets ifrågasättande är felaktigt. Vi har från rekonstruktionens början meddelat att moderbolaget kommer efterställa dessa fordringar vid ett eventuellt ackord"; skriver Christoffer Möller,

I sin överklagan uppger företrädarna att de inte vet huruvida det pågår en förundersökning hos Ekobrottsmyndigheten mot bolaget. 

"Om en förundersökning pågår har denna i alla fall inte medfört att någon part delgivits misstanke om att brott begåtts trots att det var över ett år sedan anmälan", skriver de i sin överklagan. 

I mejlet till Breakit skriver Christoffer Möller att de själva "kan konstatera att Snowfall inte brutit mot lagen". 

Snowfall menar sammanfattningsvis att det "på goda grunder" kan antas att rekonstruktionen kommer att lyckas".

"Om rekonstruktionen inte förlängs kommer vi att vidta de åtgärder vi anser nödvändiga. Vi ser dock risken att rekonstruktionen inte förlängs som minimal", skriver Christoffer Möller.

Läs mer