E-kronan har börjat testas: "Lika enkelt som att skicka ett meddelande"

E-krona Kryptovaluta
E-kronan har börjat testas: "Lika enkelt som att skicka ett meddelande"

Jon Wahlqvist

Webbredaktör och Nyhetschef

Riksbanken har dragit igång tester med en digital valuta baserad på blockkedja.

En framtid utan kontanter ter sig allt mer trolig och Riksbanken har därför beslutat att dra igång ett pilotprojekt där man testar en blockkedjebaserad e-krona som bara finns helt digitalt.

Projektet är nu igång och målet är att det i en testmiljö ska gå att betala och göra överföringar med e-kronor, till handlare och banker från en digital plånbok, skriver Ny Teknik.

Att e-kronan i den här tidiga skepnaden bygger på blockkedjeteknik betyder inte att den är likadan som kryptovalutor som bitcoin. Till skillnad från hur de fungerar så vill Riksbanken själva bestämma vilka som ska ingå i nätverket. I en rapport nämner de specifikt andra banker som kan komma att ingå som deltagare.

Lika enkelt som att skicka ett meddelande

Lösningen som nu testas bygger på digitala kronor som är portabla, inte kan förfalskas eller kopieras och ska kunna användas för betalningar lika enkelt som det är att skicka ett meddelande.

Men alla är inte lika förtjusta i att papperspengarna kan försvinna.  Läs gärna den här populära krönikan Kontanterna är på väg att försvinna – därför får det inte hända

Läs fler artiklar
LÄS MER