Värdet på Zound Industries rasar – efter att noteringen lagts på is

Zound industries

Förlorare och vinnare – Tommy Jacobson och Konrad Bergström. Foto: Press

Stefan Lundell

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Miljardvärden upp i rök i den hemliga handeln utanför börsen.

Under drygt ett års tid har det spekulerats i om hörlurs- och högtalarföretaget Zound industries ska säljas eller börsnoteras.

Men i slutet av januari kom plötsligt beskedet från bolagets styrelseordförande Tommy Jacobson att exit-planerna skjutits på framtiden. Samtidigt fick vdn Pernilla Ekman sparken för att “det var dags för ett förnyat ledarskap”.

Beskedet har tagits emot med stor besvikelse bland de nuvarande aktieägarna. Under tiden som Zound-ledningen jobbat med att få till en exit har handeln med Zound-aktien utanför börsen pausats. 

Blivit ett säljtryck

De flesta aktieägarna hade skrivit under en fullmakt som i praktiken gjorde att de inte kunde sälja sina aktier. Men i och med att försäljningsplanerna nu skjuts fram är det fritt fram att handla med aktien.

Och det har skapat ett säljtryck i aktien pådrivet av att många av de existerande ägarna väntat in en notering av bolaget.

“Folk har köpt in sig i bolaget med förväntan att man ska göra en exit. Nu skjuts den fram i flera år samtidigt som vdn får gå. Dessutom har tillväxten stannat upp. Sammantaget har det slagit mot aktien”, säger en person som har god insyn i handeln som sker utanför börsen i Zound-aktien.

Konrad Bergström gjorde ett klipp

Enligt Breakits källor har det gjorts avslut i aktien på cirka 120 kronor per aktie. Det ger ett sammanlagt marknadsvärde på drygt 1 miljard kronor. I våras värderades bolaget till nästan det dubbla i den så kallade gråhandeln utanför börsen (läs mer om den här). Då sålde också en av Zounds grundare Konrad Bergström sina sista aktier. Till Dagens industri sa han då:

”Jag köpte aktier för 10 öre. Nu snittar jag 225 kronor per aktie. För mig är det en bra affär”.

Zounds styrelseordförande och storägare Tommy Jacobson vill inte kommentera aktiekursens utveckling. I ett textmeddelande skriver han att processen pågår att hitta en ersättare till Pernilla Ekman och att han inte har någon uppfattning om när en exit kan ske.

“Vi vill fortsätta att bygga ett fantastiskt bolag”, skriver Tommy Jacobson.

Unik lista: Här är techbolagen utanför börsen du kan köpa in dig i – redan idag

KARTLÄGGNING: Hemliga handeln med tech-aktier utanför börsen – allt du behöver veta

Läs mer