Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Isabella Löwengrip säljer sitt skönhetsbolag Löwengrip Beauty: "Ett nytt liv som väntar"

Isabella Löwengrip och Pingis Hadenius säljer sitt skönhetsbolag Löwengrip Beauty.

Jon Mauno Pettersson

Jon Mauno Pettersson

jon@breakit.se

Chefredaktör

Det framgår av ett pressmeddelande.

”Efter att ha varit influencer i halva mitt liv är det särskilt roligt att kunna visa att det är möjligt att bygga starka bolag sprungna ur sociala medier”, säger Isabella Löwengrip i en kommentar.

Köpare är den norska samarbetspartnern Dermanordic, som tog över Löwengrip Beautys distribution under förra året. 

”Att en ledande aktör som Dermanordic förvärvar Löwengrip är ett kvitto på att vi har utvecklat ett varumärke med produkter som står sig starka på marknaden”, säger Löwengrip, som i sin blogg utvecklar känslorna kring affären:

"Jag kommer i och med det att pausa och ha ett eller två år i lugn och ro. Det här innebär att jag har noll anställda (Löwengrip Invest har avvecklats under hösten) och inget kontor att gå till längre. Det är ett nytt liv som väntar", skriver hon.

Hemlig prislapp

Hur stor affär det rör sig om framgår inte, men enligt Dermanordic hade Löwengrip Beauty en försäljning på över 100 miljoner kronor "över disk" förra året. 

Att sälja för 100 miljoner kronor "över disk" innebär dock inte att bolaget Löwengrip Beauty omsätter 100 miljoner kronor. Från den summan ska det nämligen dras både moms samt återförsäljarnas marginaler.

Det indikerar en verklig omsättning för Löwengrip Beauty på cirka 50 miljoner kronor, något som Isabella Löwengrip själv tidigare flaggat för.  

Bolaget är lönsamt och då brukar liknande företag värderas till knappt en gånger försäljningen.

Det mesta tyder alltså på att köparen betalat runt 50 miljoner kronor i affären. Det är också prislappen som fyra utomstående bedömare som Breakit talat med gissar på.

Pingis Hadenius och Isabella Löwengrip ägde 50 procent av bolaget vardera.

Lämnar vd-posten 

Pingis Hadenius, som har varit bolagets vd, lämnar den posten i och med uppköpet.

”Jag kommer att fokusera på varumärket. I och med att vi kommer att ingå i en större koncern som redan har en vd behövs ingen enskild vd för varumärket Löwengrip”, säger hon till Breakit.

Pingis Hadenius är glad över affären.

”Jag tycker att det känns skönt att komma in i en större och kompetent familj. Nu har vi ett större team med mer erfarenhet”, säger hon.

Dermanordic: "Väldigt imponerad"

Köparen Dermanordic är en distributör av skönhetsvarumärken i Norden och har 125 anställda. Bolaget hade 2019 en omsättning på cirka 450 miljoner kronor.

Såhär kommenterar Henning Nielsen, koncernchef i Dermanordic, affären:

"Jag är väldigt imponerad över vad de båda har skapat på egen hand utan. Företaget Löwengrip Beauty AB har aldrig gått med underskott och tillväxten är skapad utan externt kapital. Pingis och Isabella startade företaget 2013 och har utvecklat Löwengrip till att bli ett av de starkaste varumärkena inom hår- och hudvårdskategorin i Norden", säger han.

Dermanordic ägs av Henning Nielsen, Christian Ringnes (styrelseledare) och NSV Invest A/S.

Turbulent fjolår

Isabella Löwengrip har de senaste åren blivit en stor profil i det nya näringslivet. Med hjälp av sina sociala medier och stora följarskaror har hon lyckats bygga upp flaggeskeppet Löwengrip Beauty, men också varit involverad i ett stort antal andra projekt och investeringar.

Det senaste året har det dock stormat en hel del kring Löwengrip. Hennes stora USA-satsning ställdes in, hon lämnade sitt bolag Hermine Hold (som senare gick i konkurs) och  investeringsbolaget Löwengrip Invest har i princip lagts ner.

“Det är märkligt att för några månader sedan varit tio anställda i Löwengrip Invest och haft stora planer på att expandera till USA. Istället blev det en annan väg för Löwengrip Invest som inte längre kommer ha några anställda”, skrev Isabella Löwengrip då.

Omsättningen för Löwengrip Beauty minskade även under året.

“Hade skutan inte vänts och vi inte agerat hade allt mitt kapital ätits upp och tillslut hade vi gått i konkurs", skrev hon i oktober.

Pingis Hadenius vill inte kommentera året som har gått när det kommer till turbulensen kring Löwengrip.

”Jag har blivit mamma så för mig har det varit ett fantastiskt år. Det är svårt att kommentera vad media har skrivit, tyckt och tänkt. Löwengrip Beauty har inga bolagskopplingar med Löwengrip Invest (som skulle lansera i USA). Löwengrip Beauty sålde redan i USA via en distributör.”

Men hur har året för Löwengrip Beauty varit?

”Framförallt har vi fått en ökad distribution och kommit in på återförsäljare som Douglas som är en av de finaste återförsäljarna i EU och på Stockman i Finland. Vi har också utökat distributionen på Åhléns och Kicks."

Dagens industri var först med att rapportera om den här affären.

Stefan Lundell och Caroline Englund har bidragit till den här artikeln.

Läs mer