Mathem gör monsterrunda – pensionsjätte går in

Mathem
Mathem gör monsterrunda – pensionsjätte går in

Anders Oscarsson, aktiechef och ägaransvarig AMF. Foto: Press

Caroline Englund

Reporter

Mathem tar in 500 miljoner kronor i en ny investeringsrunda. Bland de som satsar finns Kinnevik och en pensionsjätte.

Mathem, som säljer mat på nätet, grundades 2008 av Karolin och Tomas Kull. Förra året investerade Kinnevik 900 miljoner kronor i bolaget och blev dess största ägare. Bolaget värderades då till 2,4 miljarder kronor.

Nu gör bolaget en ny monsterrunda och tar in 500 miljoner kronor till samma värdering. Ny investerare är pensionsjätten AMF som går in med 280 miljoner kronor, bolaget blir därmed bolagets tredje största ägare med en ägarandel på cirka 10 procent.

"Nu har vi förutsättningar att göra stora satsningar. Bland annat bygger vi ett helt nytt lager i Larsboda utanför Stockholm som ska stå klart 2022", säger Mathems vd Johan Lagercranzt till Breakit. 

Och mycket pengar behövs för den som vill vinna matkriget på nätet. Konkurrenterna Ica, Axfood och Coop är starka och satsar hårt på sin e-handel.

"Det är svårt att lyckas med mat på nätet. Man måste ha stora lager och allt måste fungera smidigt. Vi måste vara bäst på det annars har vi inget existensberättigande", säger Johan Lagercrantz. 

Han säger att bolaget de kommande fem åren kommer att satsa på fortsatt tillväxt och på att vinna kundernas förtroende. Bolaget kommer därmed inte att gå med vinst de kommande fem åren och då gäller det att ha gott om kapital. 

AMF är ett av de ledande pensionsbolagen i Sverige och förvaltar över 650 Miljarder kronor för omkring fyra miljoner kunder. AMF är en av de största ägarna på Stockholmsbörsen och även en av Kinneviks största aktieägare. 

Kinnevik satsar 150 miljoner i rundan och även Verdanne och Clas Ohlson, som redan är ägare i bolaget, går in med mer pengar. Kinnevik förblir största ägaren och med 36 procent av aktierna. 

Att Kinnevik skulle gå in med mer pengar i bolaget var väntat. Enligt uppgifter till Breakit ska AMF pension ha hört av sig och visat intresse för att satsa i bolaget. Finansieringsrundan ska därför ha utvidgats. 

”Mathem fortsätter att driva transformationen inom dagligvaruhandeln och är en tydlig marknadsledare inom sin kärnverksamhet. Vi är glada att AMF har beslutat att investera i Mathem och vara del av den här resan. Finansieringsrundan innebär att bolaget är väl finansierat för framtiden och möjliggör för Johan och hans team att fokusera på att växa verksamheten och höja effektiviteten”, säger Kinneviks vd Georgi Ganev i en kommentar. 

Karolin och Tomas Kull valde att hoppa av sina operativa roller när Kinnevik blev storägare och nu i december lämnade även Tomas Kull bolagets styrelse. I december förra året började Johan Lagercrantz som vd på Mathem. 

2018 omsatte Mathem 1,2 miljarder kronor samtidigt som bolaget backade med 186 miljoner kronor.

Läs fler artiklar
LÄS MER