Sök

Nätbutiken Fodi går i konkurs – investerare satsade 80 miljoner kronor

Fodie-handelMat på nätet

Elin Björkehag och Foodigrundarna. Foto: Pressbild

Caroline Englund

Caroline Englund

Reporter

Fodi gav sig in i matkriget på nätet. Men kampen mot jättarna blev för hård.
Nu går bolaget, som tagit in sammanlagt 80 miljoner kronor från investerare, i konkurs.
“Det är en sorg”, säger vd:n Elin Björkehag till Breakit.

Bakom Fodi står en rad entreprenörer, som Nyheter24-grundaren Patrik Sandberg samt Niklas Prager och John Harmander. Bolaget grundades 2018 och affärsidén var att bli en hyperlokal matbutik på nätet. Bolaget samarbetade bland annat med lokala leverantörer och satsade på miljövänliga leveranser.

Konceptet rullades först ut i Bromma, men finns nu på fem orter i Stockholm.

Så sent som i slutet av oktober förra året skalade bolaget upp genom att köpa Gården Direkt, som är en grossist som levererar närproducerade produkter till företag, som exempelvis restauranger och butiker.

Fodi har vid flera tillfällen tagit in externt kapital och sammanlagt har 80 miljoner kronor pumpats in i bolaget. Bland investerarna finns bland annat Ryska posten-grundaren Daniel Pilotti och Slättös Johan Karlsson.

Men nu är pengarna slut och den senaste planerade nyemissionen på 15 till 20 miljoner kronor gick inte i lås. Bolaget, som har cirka 35 anställda, har idag därför ansökt om konkurs.

“Fodi är en liten uppstickare som har kämpat men vi hade behövt en långsiktig industriell ägare för att ta Fodi till lönsamhet. Vi kunde inte trolla med knäna längre. Branschen har inte kommit in i en mogen fas”, säger Elin Björkehag, som tog över vd-posten i höstas, till Breakit.

Vad var det som gick fel?

“Det kostar pengar att bygga upp ett bolag som säljer mat på nätet och vi har haft betydligt mycket mindre plånbok än våra konkurrenter, samtidigt som vi haft en hög ambitionsnivå. Vi hade hoppats att kunderna skulle vara mer lojala och att den personliga service och kvalitet som vi har gett skulle ha lönat sig”

Nästa steg för bolaget är att med hjälp av kunderna sälja ut sina varor för att minska matsvinnet.

Personalen har informerats om konkursen.

"Jag hade verkligen velat knäcka den här nöten och det var jättetråkigt att vi inte fick in pengarna. I framtiden tror jag ändå att en aktör som Fodi kan ta upp kampen mot jättarna", säger Elin Björkehag. 

Enligt Elin Björkehag är skulderna till leverantörerna inte särskilt stora.

“Vi stoppade innan det gick för långt”, säger hon.

Lars-Henrik Andersson på Cirio Advokadbyrå är konkursförvaltare och ska nu försöka hitta en köpare av det kursade bolaget.

2018 omsatte bolaget 14 miljoner kronor och redovisade en förlust på 38 miljoner kronor. Hur siffrorna såg ut 2019 framgår inte.

LÄS OCKSÅ: Lista: Skulderna och förlorarna – de drabbas när utmanaren går i konkurs

Läs mer