Sök

Skatteverket avslöjar: Det här ska vi granska extra noga under 2020

SkatteverketEkonomi & skatt

Katrin Westling Palm, generaldirektör Skatteverket. Foto: Janerik Henriksson / TT & Press

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Svartarbete i städbranschen, id-fusk och oredovisade förmåner i företag ska granskas.

Skatteverket brukar varje år välja ut ett antal områden som kommer att granskas lite extra noga av myndigheten. Under fjolåret var det den digitala ekonomin, där influencers, handel med kryptovalutor och e-handel på olika marknadsplatser stod i fokus.

I år är det lite mer traditionella områden som Skatteverket har valt ut.

Myndigheten kommer 2020 att granska privata kostnader och oredovisade förmåner i företag, svartarbete inom framförallt städ- och transportbranschen, liksom id-fusk i form av bland annat skenutvandring. Dessutom ökar arbetet mot penningtvätt, det meddelar Skatteverket i ett pressmeddelande.

“Skatteverkets insatser mot fel, fusk och brottslighet riktas mot företeelser som har en negativ påverkan på samhället. Vi bidrar med våra kontroller, både enskilt utifrån vårt uppdrag och i samverkan med andra myndigheter”, säger Katrin Westling Palm, generaldirektör för Skatteverket.

Enligt Skatteverket är privata kostnader och oredovisade förmåner de vanligaste orsakerna till att små och medelstora företag får höjd skatt. De menar att hela 4 av 10 företag gör fel och att skattefelet beräknas uppgå till cirka 8 miljarder kronor om året.

När det gäller städning av stora företagslokaler och offentliga miljöer, liksom transportbranschen överlag, så skriver myndigheten att “det förekommer svartarbete, illegal arbetskraft, osanna fakturor och falska löneuppgifter i dessa branscher”. Därför kommer de att kontrolleras särskilt i år.

Läs mer