Sök

Postnords utdelning hackar – köpte 500 postbilar som inte tål vintern

Postnord

Towe Boström

Towe Boström

Reporter

Splitternya postbilar har fått körförbud – går inte att bromsa i snöväder.


Postnord har haft det riktigt stormigt under det senaste året. Det har rensats i toppen, flaggats för sparpaket och bråkats om hur ofta breven egentligen ska delas ut. 

Nu har ett nytt problem seglat upp och satt käppar i hjulen för brevutdelningen – ett problem som dessutom riskerar att bränna rejäla hål i plånboken för det redan pressade bolaget. 

Postnord har nämligen köpt in 500 sprillans nya postbilar – som inte klarar av vårt nordiska klimat. Anställda har fått tagit del av ett internt meddelande om att de nya bilarna, av modellen Renault Kangoo, inte får köras i snö. 

Mathias Krümmel, operativ chef på Postnord, berättar att brevbärare började att slå larm för runt två veckor sedan. De nya bilarna gick inte att bromsa. 

”Vi fick in ett antal incidenter där bromsförmågan på bilarna försvunnit eller reducerats kraftigt. Då valde vi att ställa av bilarna och kontaktade leverantören Renault”, berättar Mathias Krümmel.  

"Våra medarbetare är chockade"

Det ska inte röra sig om några allvarliga olyckor eller skador.

”Man har kört på huvudled i 70-80 kilometer och sedan har bromsen inte fungerat, i något fall har det var i stadsmiljö. Som tur är har man lyckats stoppa fordonen, men det är klart att våra medarbetare är chockade”, säger Mathias Krümmel. 

Han säger att Postnord är i dialog med Renault för att reda ut vad som skett och hur de ska gå vidare. I dagsläget har runt 100 bilar tagits ur drift, i norra regionen, som ska beröra området kring Älvdalen och uppåt. Övriga regioner har fått order om att inte köra bilarna om det snöar och blir minusgrader. 

Har det påverkat postutdelningen?

”På vissa ställen har det blivit förseningar som en direkt konsekvens av detta. Vi gör allt vi kan för att eliminera detta”.

"Kommer medföra signifikanta extrakostnader" 

Mathias Krümmel vill inte uppge vad Postnord betalat för bilarna, men säger att det är ”en ansenlig summa pengar”.  Utöver själva upphandlingen tillkommer nu även merkostnader i form av driftstörningar och Postnord har tvingats hyra in externa bilar för att hålla verksamheten uppe. 

”Det är väldigt allvarligt när säkerheten är hotad. Vi har inte heller hundratals bilar som står och väntar på att tas i drift. Det här kommer medföra signifikanta extrakostnader för oss”. 

Han har ingen information om när bilarna kan vara åtgärdade och kan heller inte uttala sig om huruvida det kan bli aktuellt med ersättning för Postnord då dialogen med Renault pågår. 

Hur kunde det bli såhär? Gjorde ni för dålig research? 

”Vi har köpt in bilar som ska klara det nordiska klimatet. De här bilarna rullar ju på svenska vägar. Just nu för vi en dialog med Renault om hur det här kunnat ske. I våra kravspecifikationer står det tydligt att bilarna ska klara normalt nordiskt klimat”, säger Mathias Krümmel. 

Riskerar leveranskvaliteten

Postnord ser väldigt allvarlig på händelsen. 

”Vi riskerar till syvenden och sist leveranskvaliteten. Vi har ett samhällsuppdrag och ett lagkrav på oss och det här försvårar naturligtvis den delen”, säger Mattias Krümmel. 

I dag finns runt 8.000 fordon i flottan, som även innefattar andra typer av fordon, och  tusentals bilar ska bytas under de kommande åren. Postnord har hittills köpt in över 500 nya Kangoos, som började att rullas ut under andra halvåret 2019. En ny upphandling sker dock inför varje köp, vilket innebär att Postnord inte är bundna till att köpa fler Kangoos.

Renault: "Fordonen är säkra att använda"

I ett mailsvar till Breakit skriver Karin Lyborn, pressansvarig för Renault Nordics, att Postnord informerade dem om två incidenter i slutet av januari. 

Renault uppger att fordonen undersökts samt att en utredning visat att bromsarna fungerat enligt design och rådande internationella standarder. 

"De analyserade fordonen är tillverkade i enlighet med sin tekniska specifikation och är testade i vinterförhållanden som en del av utvecklingsprocessen. Fordonen är säkra att använda. Men vi tar självklart händelsen på fullaste allvar", skriver Karin Lyborn. 

Renault kommenterar Postnords incidenter, det vill säga bromsproblemen, som något som "orsakades av externa faktorer under väldigt specifika användningsförhållanden". 

Vilka faktorer eller förhållanden som åsyftas framgår dock inte. 

"Våra kunders nöjdhet och säkerhet är våra huvuddrivkrafter. Därför står vi i tät dialog med Postnord. Tillsammans ser vi över möjligheterna till anpassningar för deras specifika användningsområden", avslutar Renault. 

LÄS OCKSÅ: Sveriges hetaste e-handlare avslöjar: Så jobbar vi med "serial returners"

Läs mer