Claes Hemberg sågar apparna som ger dig lönen i förskott

Grace Mysaly fintech
Claes Hemberg sågar apparna som ger dig lönen i förskott

Claes Hemberg, sparekonom på Avanza. Foto: Press.

Towe Boström

Reporter

Kontrovers kring löne-apparna.

Det har seglat upp nya bolag som bygger sina affärsmodeller på att ge anställda möjligheten att ta ut lönen i förskott. I segmentet hittar vi Grace som bland annat backas av Josef Fallesen samt Mysaly som har Quinyx och riskkapitalbolaget Alfvén & Didrikson i ryggen.

Mysalys intäktsmodell baserar sig på att de tar 35 kronor per uttag från användaren samt en licensavgift från arbetsgivaren. I Graces fall handlar det om att privatpersoner får plocka ut lön i förskott i utbyte mot att de betalar en ännu okänd prenumerationsavgift.

Men konceptet har stött på kritik, bland annat från sparprofilen Claes Hemberg som varnar för upplägget.  Han säger till Aftonbladet att personer som nyttjar tjänsterna riskerar att tappa kontrollen över sin ekonomi.

”Det är vulgärt i den bemärkelsen. Du kan gå till chefen och be att få betalt för varje dag om du vill. Men det tror jag inte att någon människa vill”, säger Claes Hemberg. 

Richard Wahlund, ekonomiprofessor vid Handelshögskolan i Stockholm, spår i sin tur att målgruppen som lockas till tjänsterna är densamma som tar SMS-lån. 

Bolagen avfärdar kritiken

Adam Lewestam, medgrundare till Grace, slår ifrån sig kritiken. Han säger till Aftonbladet att appens mål är att hjälpa användarna att få bättre kontroll över ekonomin. Grace består idag av två delar som fokuserar på budget respektive lån.

Mikael Ingelson, grundare av Mysaly, tillbakavisar också kritiken. 

”Vi tycker att det är viktigt att skilja på vår tjänst och de som faktiskt ger ut krediter. Vi låter företagens medarbetare ta ut en begränsad del av sin redan upparbetade lön”, säger Mikael Ingelson till Aftonbladet.

Läs mer

Mysaly ska utmana lånehajarna – backas upp av tunga partners

De äger Klarna – här är de 22 största ägarna i svenska fintechjätten

Sex svenska femtech-bolag att hålla ögonen på (och två utländska att inspireras av)

Läs fler artiklar
LÄS MER