Sök

Svenskarna som når miljoner – de är störst på Tiktok

TiktokSociala medier

Emanuel Karlsten

Emanuel Karlsten

Krönikör

Mediepodden har gjort den stora analysen av Tiktok – och kan presentera en lista över de svenskar som har lyckats bäst.

LÄS OCKSÅ: Borde ditt företag synas på Tiktok? Här är för- och nackdelarna

Tiktok, appen som är en av få sociala medier-appar som fortfarande växer bland unga svenskar, bygger på att korta videoklipp, ofta med populärmusik. Det sjungs, dansas eller ritas i 15-60 sekundersklipp.

Kinesiska Bytedance köpte Musical.ly 2017 och integrerade appen i Tiktok med lansering sommaren 2018 och blev om möjligt ännu mer populär. När decenniet sammanfattades hamnade Tiktok på plats sju av de mest nedladdade apparna i världen – större än både Twitter och Youtube. Och under 2019 var det bara Facebook och Whatsapps appar som var mer nedladdade än Tiktok.

Men med övertagandet har Tiktok styrt om något från det virala och låtit en egenutvecklad algoritm försöka läsa av vad användaren vill ha – inte bara servera dem det de själva har följt. Detta har också inneburit att flera av de svenska storsjärnornas framfart minskat något.

Bland de fem största stjärnorna finns därför flera som blev stora framför allt på Musical.ly, men som hängt kvar och kapitaliserat på sin plattform – men även gått vidare. Tredjeplatsen Nathalie Danielsson har till exempel hoppat av skolan och lever helt på sina plattformar, tack vare Tiktok/Musical.ly. Men gemensamt är annars att samtliga på topplistan är stora globalt – men betydligt mindre hos den svenska publiken.

Lyssna på Mediepodden för en fördjupad analys kring Tiktok och de svenska stjärnorna. 

Topplista – största svenskarna på Tiktok

1. Izaandelle – 4,9 miljoner följare

2. Amanda Emundsson – 2,8 miljoner följare

3. Nathalie Danielsson – 2,4 miljoner följare

4. Theo Haraldsson – 2,1 miljoner följare

5. Freja – 1,7 miljoner följare

 

Läs mer