Sök

Fritt fram för försvarsanställda att använda riskabla appar

TiktokApparIT-säkerhet

Jesper Tengroth, Försvarsmaktens talesperson. Foto: Pressbild/Istock

Caroline Englund

Caroline Englund

Reporter

Anställda inom Försvarsmakten får använda mobilappar som lagrar känslig information. Det säger Försvarsmaktens talesperson Jesper Tengroth till Ekot.

Den senaste tiden har en rad larm om säkerhetsluckor i olika mobilappar dykt upp.

En kartläggning av populära appar som som norska konsumentorganisationen Forbrukerrådet står bakom visade bland annat att saker som sexuella preferenser och sexuell läggning, droganvändning och geografisk position sprids vidare till kommersiella aktörer.

Lyssna till Breakits reporter Tobias Blixts spaning om detta i vår senaste podd.

Några exempel på appar som organisationen kontrollerade var dejtingapparna Tinder och Grindr, menstruationsapparna Clue och Mydays och barnappen My Talking Tom 2.

Det sociala nätverket Tiktok, som ägs av ett kinesiskt företag, har svartlistats inom delar av den amerikanska militären på grund av säkerhetsbrister.

Men i den svenska försvarsmakten kommer att vara fritt fram att använda apparna.

“Vi har valt att inte förbjuda appar utan att istället påtala riskerna så att användarna väljer att inte använda sina appar på fel sätt,” säger Försvarsmaktens talesperson Jesper Tengroth till Ekot.

It-säkerhetsexperten Martin Jartelius, som är säkerhetsexpert på Outpost 24 är kritisk.

“I min grundinställning är det inte bra att man i praktiken läcker positioneringsdata till främmande makt”, säger han till Ekot.

Läs mer