Amferia vill stoppa infektioner med nytt plåster – tar in 6,2 miljoner

Almi Invest Amferia Hälsa
Amferia vill stoppa infektioner med nytt plåster – tar in 6,2 miljoner

Teamet bakom Amferia. Foto: Press

Tobias Blixt

Reporter

Hoppas kunna bredda sig till fler produkter i framtiden.

Ett plåster som aktivt motverkar infektioner och stoppar antibiotikaresistenta bakterier. Det hoppas medtech-startupen Amferia ska vara lösningen på ett problem som varje år tar hundratusentals liv runtom i världen.

Några som tror på idén är Almi Invest, Chalmers Ventures och brittiska Corinthian Properties, liksom Lets Deal-grundaren Alexander Hars. De investerar tillsammans 6,2 miljoner kronor i startupen med bas i Göteborg, enligt ett pressmeddelande.

“Varje år avlider 700.000 människor globalt till följd av infektioner orsakade av antibiotikaresistenta bakterier – nästan hälften av infektionerna börjar med ett sår på huden”, säger Louise Warme, Investeringsansvarig på Almi Invest i pressmeddelandet.

Plåstret innehåller det patenterade materialet antimikrobiella hydrogeler som har utvecklats vid Chalmers Tekniska Högskola. De menar att materialet kan döda bakterier genom att förstöra deras cellmembran, utan att samtidigt skada mänsklig vävnad eller gå in i blodomloppet.

Idag innehåller befintliga alternativ ofta antibiotika, vilket medför risk för resistensutveckling, eller andra skadliga ämnen.

“Investeringen gör att vi kan utöka labbkapaciteten, skala upp produktionen och förbereda för CE-märkning av produkten. Men även bredda oss till fler medicinska produkter. Vårt mål är att bekämpa antibiotikaresistens. Vi siktar på att ha produkten på marknaden inom 2-4 år”, säger Anand Kumar Rajasekharan, vd på Amferia.

Det finns ännu ingen årsredovisning i Amferia AB, som grundades 2018.

Läs fler artiklar
LÄS MER