Sök

Klart inatt: Speqta fyller kassan med 125 miljoner

SpeqtafintechBörs

Henrik Persson Ekdahl och Erik Selin.

Towe Boström

Towe Boström

Reporter

Speqta stuvar om i ägarlistan efter förvärvet.

Under måndagskvällen kom nyheten om att börsnoterade Speqta, med Henrik Persson Ekdahls Optimizer Invest som största ägare, köper finska Eone.

Eone står bakom låneförmedlaren Rahalaiton och prislappen uppges landa kring 23,5 miljoner euro, runt 248 miljoner kronor. I samband med det tillkännagav Speqta att de planerar att genomföra en riktad nyemission på runt 100 miljoner kronor.

I natt meddelade Speqta att affären var i lås och att bolaget tar in 125 miljoner kronor från såväl svenska som internationella investerare. På listan hittar vi bland annat fastighetsmiljardären Erik Selin, Acervo, Alcur, Länsförsäkringar Fonder och Swedbank Robur.

Emissionen berör 17 605 633 aktier till en teckningskurs på 7,1 kronor per aktie. Efter affären kommer 32 procent av bolagets aktier att innehas av nya ägare.

I samband med emissionen har flera aktieägare förbundit sig till ett lock-up-åtagande. Begreppet syftar kortfattat på en deal där ägarna lovar att inte sälja sina aktier under en bestämd period.

Det rör sig bland annat om Henrik Persson Ekdahl, Andre Lavold och Mikael Riese Harstad – personerna bakom storägaren Optimizer Invest – som ingått ett lock-up-åtagande i 24 månader.

Fredrik Burvall, ordförande i Speqta, säger att de är glada över att få in starka och långsiktiga institutionella aktörer i bolaget.

”Vi upplever att förvärvet av Eone kombinerat med den kunskap, plattform och position inom prestationsbaserad marknadsföring som vi har sedan tidigare, står Speqta starkt för att skapa långsiktigt framtida aktieägarvärde både för våra befintliga och nya aktieägare”, säger Fredrik Burvall.

Eone omsatte mellan november 2018 och oktober 2019 cirka 149 miljoner kronor, med ett ebidta-resultat på cirka 56 miljoner kronor enligt pressmeddelandet.

Läs mer