Sök

Lavin av bitcoin-bedrägerier – har mångdubblats under 2019

BitcoinBedrägerier

Filip Hammar (här med sin vapendragare Fredrik Wikingsson till höger) har använts av bitcoin-bedragarna som affischnamn. har

Stefan Lundell

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

På ett år har antalet polisanmälningar ökat från ett 50-tal till över 1.500 stycken.

Breakit har i en rad artiklar granskat hur svenskar blivit blåsta i olika härvor med kryptovalutor. Många gånger handlar det om kändisar, till exempel programledaren Filip Hammar, som mot sin vilja används som affischnamn för bedrägerierna. Via annonser på Facebook och Twitter hittar bedragarna sina offer.

När vi uppmärksammade fenomenet i augusti rapporterade Polisens nationella bedrägericentrum att de fått in 584 anmälningar av så kallade investeringsbedrägerier.

Polisen hade då ingen specifik post för bitcoin-bluffar men det uppskattades att krypto-bedrägerierna uppgick till flera hundra.

Ny statistik klar

Nu har Polisen förfinat sin statistik och då framgår att antalet bitcoin-bedrägerier hittills i år uppgår till över 1500 stycken. Förra året var det endast ett 50-tal som utsatts för samma brott.

Det är SVT Nyheter som rapporterar siffrorna och de intervjuar också Stig-Arne Isaksson, en av alla svenskar som drabbats. 

“Min dotter sa det att ''inte trodde jag du skulle gå på det'', nej det trodde inte jag heller. Men de var så vältaliga, trovärdiga och allt gick så snabbt. Jag tänker på det jämt och ständigt, säger Stig-Arne Isaksson som förlorade 400.000 kronor på kryptobluffen.

Läs mer